НОВИНИ

Преди Световното първенство в Катар: Критики за отношението към чуждестранните работници

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:13, 11.11.2022
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Националният отбор по футбол на Нидерландия покани на среща работници, участвали в строежите на съоръженията за Мондиала в Катар. Инициативата е въпреки призива на ФИФА футболистите да се съсредоточат върху футбола.

Към домакина на предстоящото Световно първенство обаче бяха отправени критики за спазването на човешките права и отношението към чуждестранните работници.

Катар откри огромно разширение на международното летище Хамад. Така съоръжението увеличи капацитета си от 40 милиона пътници годишно на 58 милиона.

"Това разширяване бележи важна стъпка по отношение на напредъка на туризма, особено предвид предстоящото Световно първенство по футбол", заяви Акбар Ал Бейкър, главен изпълнителен директор на Qatar Airways.

Арабската страна очаква милион и половина фенове от цял свят.

Много от тях ще се настанят в специално изграденото селище Ал Емади. То разполага с всички удобства. Забележителни с дизайна и комфорта си са и стадионите, за които емирството хвърли огромни средства. Относно изграждането им обаче домакинът на Мондиала получи критики за отношението към наетите строители.

Според Би Би Си 30 000 работници от страни като Индия, Бангладеш, Непал и Филипините са строили съоръженията за Световната купа, включително стадиони, хотели, пътища и Лусаил - градът, където ще се играе финалът.

Правозащитните организации Амнести Интернешенъл и Хюман райтс уоч поискаха ФИФА да плати 440 милиона долара на всички работници, които са били експлоатирани по време на строителството. Те обвиниха Катар, че крие действителния брой на смъртните случаи при инциденти на строителните площадки.

През февруари миналата година британският вестник "Гардиън" съобщи, че 6500 работници са починали в Катар, откакто той е спечелил домакинството за купата. Международната организация на труда смята, че са починали 50 чужди работници и над 500 са сериозно пострадали само през 2021 година, а 37 600 са получили леки до средни наранявания.

На това Катар отговори, че броят е подвеждащ, защото всеки починал е живял и работил в емирството от няколко години и е можел да умре от старост или други естествени причини. Според официалните катарски данни между 2014 и 2020 година е имало 37 смъртни случая сред работниците на стадионите и само три от тях са били свързани с работата.

Доха отхвърли призивите за създаване на компенсационен фонд за работници мигранти, загинали или ранени по време на подготовката за Мондиала. Министърът на труда на страната Али бин Самих ал Мари го нарече "рекламен трик". "Всяка смърт е трагедия", казва той пред Франс прес и добавя: "Няма критерии за създаване на компенсационни фондове".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа разгледа напредъка в правата на работниците в Катар месец преди началото на първенството.

"Броят на трагичните инциденти продължава да наброява стотици. А прилагането на новите правила не е достатъчно ефективно", допълни лорд Джордж Фоулкс, модератор.

Катарският представител отговори, че са въведени нови механизми.

"В среда, в която колективното договаряне и профсъюзите не са жизнеспособна опция за работниците, ние новаторски създадохме многостепенен механизъм, който им позволява да споделят оплаквания без страх от отмъщение. Платформата за оплаквания позволява на работниците да търсят защита чрез демократично избрани представители", каза още Махмуд Кутуб, старши съветник по трудовите права в Катар.

ФИФА писмено призова всички 32 отбора да се фокусират върху футбола и уточни, че играта не трябва да се замесва в идеологически или политически битки, нито пък в раздаване на морални поуки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: 16-те точки не изчерпват нищо, искаме да видим каква е програмата
Тома Биков: 16-те точки не изчерпват нищо, искаме да видим каква е програмата
Саша Илич: ЦСКА излиза за победа във всеки мач
Саша Илич: ЦСКА излиза за победа във всеки мач