НОВИНИ

Предизборни сътресения: Ще остане ли "Да, България" в коалицията на ПП-ДБ?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:01, 03.09.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След като ДПС и БСП бяха разтърсени от вътрешните си войни, коалицията ПП-ДБ също обсъжда общото си явяване на предстоящите предсрочни избори. Въпросът стои преди всичко пред "Да, България". От партията предложиха механизъм за кандидат-депутаските листи. Целта, която си поставят - да възстановят гласовете, изгубени на изборите през юни. Тези идеи обаче не са срещнали одобрение от другите партньори - "Продължаваме промяната" и ДСБ. Тази вечер "Да, България" трябва да решат остават ли в обединението.

Как да бъдат определени листите с депутатите за предстоящите предсрочни избори беше въпросът, който партията сложи на масата пред партньорите си, за да си върне от над 300 000 гласа загубени на последните избори. Широкото ръководство на формацията постави условия за отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидат-депутатите, привличане на нови лица и акцент на преференциите, които да пренаредят листите. "Продължаваме промяната" и ДСБ вече отхвърлиха идеята за провеждането на предварителни избори или промяна на квотния принцип при редене на листите. Ивайло Мирчев, част от преговорния екип, заяви, че ще се направи всичко възможно за конструктивни дискусии.

"Условията, да ви кажа, не са за отказване - предварителни избори, качествен механизъм за селекция на народни представители, използване на преференции. тези неща, ако някой се откаже, се отказва от демокрацията. Ние не искаме да се отказваме от демокрацията, но ще направим всичко възможно на този Национален съвет, разбира се в дискусия с колегите, защото има доста разнопосочни мнения в самата "Да, България", каза Ивайло Мирчев, "Да, България".

Самият той часове по-рано с позиция във Фейсбук обяви, че е за съвместно явяване с ПП и ДСБ. Дадена беше заявка, че решението ще е отговорно.

"Моето мнение е едно, но нашата партия обсъжда много задълбочено и обсъжда всички ползи и рискове. Ние ще постъпим отговорно и моята позиция е да постъпим отговорно", посочи Божидар Божанов, "Да, България".

От ПП остават оптимисти за бъдещето на коалицията, парламентарната група, на която по-рано днес се събра на заседание в централата на ул. "Кърниградска".

"БНТ: Трябва ли да остане единна коалицията?
- Според мен ще остане и трябва да остане единна коалицията. Категорично.
- Какво ще бъде решението на "Да, България", имате ли предварителна информация?
- Предполагам най-разумното решение, колкото и да е трудно смятам, че демократичната общност е незаобиколим фактор точно заради обединението", отбеляза Явор Божанков, "Продължаваме промяната".

В интервю за бТВ вчера Лена Бориславова заяви, че чернова на коалиционно споразумение е готова от две седмици и посочи, че топката е в полето на "Да, България", които трябвало да довършат процеса по текста и да го минат през партийните си органи. В него било записано, че ще има коалиционен съвет от 8 души и двама говорители.

Сигурното от днес е само, че другите в обединението "Демократична България" - ДСБ, нямат колебания за оставането си и рано сутринта призоваха за единство с официално съобщение.

"Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа. Приемаме, че умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство, задълбочава и подхранва политическата криза"

В неделя с пост в социалните мрежи за единство настоя и съпредседателят на ПП Кирил Петков. От решението на "Да, България" зависи и бъдещето на "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дара Екимова и Ясмин Кирилова застанаха очи в очи в съда с жената, която ги заплашва онлайн
Дара Екимова и Ясмин Кирилова застанаха очи в очи в съда с жената, която ги заплашва онлайн
Левски открива участието си във волейболната Шампионска лига срещу полския Ястрежебски
Левски открива участието си във волейболната Шампионска лига срещу полския Ястрежебски