НОВИНИ

Предлагат таван на обезщетенията при пенсиониране в държавните фирми

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:39, 19.01.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите от ПП-ДБ предлагат да бъде въведен таван на обезщетенията при пенсиониране в държавните фирми. Основният мотив е, че в момента част от дружествата раздават бонуси в размер на между 20 и 30 брутни заплати като сумата за един пенсионер надхвърля 250 000 лева. Срещу поправката се обявиха от синдикатите, които смятат, че не трябва да бъдат ограничавани придобивки на служителите.

Таван от 12 заплати при пенсиониране предлагат от ПП-ДБ за държавните предприятия. В момента в Кодекса за труда е записано, че минимума на заплатите, които получат служителите при пенсиониране е две при стаж под 10 години и шест след това. Горна граница обаче няма.

Димитър Найденов, депутат от ПП-ДБ: "С колективни трудови договори държавни и общински фирми могат да си гласуват като размер много на брой заплати, което води до абсурди служители в държавно предприятие да получават еднократен бонус в размер над 370 000 лева. Това за българските стандарти е нереално високо обезщетение за пенсиониране."

Държавните компании са 265, в които работят над 120 000 души. Половината от тях са дружества с ограничена отговорност, 43% акционерни дружества, а едва седем са държавни предприятия като статут. Собственият капитал на всички компании с повече от 50% държавно участие е близо 27 млрд. лева. Най-големите дружества по критерия собствен капитал са от сферата на енергетиката - "Булгартрансгаз", НЕК, БЕХ и АЕЦ "Козлодуй".

Димитър Найденов, депутат от ПП-ДБ: "Когато едно дружество е печелившо заплатите са по-големи, не коментираме това. Говорим единствено обезпеченията при пенсиониране, които за нормалните граждани обикновено варират между две и шест заплати, а тук говорим за 25 - 30 и повече заплати."

Остро срещу предложенията на управляващите възразиха от синдикатите.

Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа": "Последните години винаги се води някаква борба за орязване на социалните придобивки, всяко едно от тия "възнаграждения" при пенсиониране и някакъв друг вид стимулиране на работещите, има своя социален, икономически и житейски смисъл. Това е нелогично и е поредното орязване на социални придобивки."

В поправките на Закона за публичните финанси е дадено като фрапиращ пример държавното предприятие за управление на полетите. По данни на депутатите, в дружеството за последните пет години са изплатени като обезщетения близо 20 млн. лева, за последната година четирима души са си поделили близо един милион. Потърсихме за коментар дружеството, но не получихме отговор.

Димитър Найденов, депутат от ПП-ДБ: "Има оставена врата в закона, от която могат и други да се възползват, дори да не са се сетили в момента, законът не ги ограничава в момента, само небето е таван."

От КТ "Подкрепа" ще подготвят свое становище по законопроекта.

Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа": "В крайна сметка вида собственост не предопределя стреса на работата и качеството. Затова има и категории труд, така че тука по-скоро водещо е какъв е характерът на самата работа."

В момента право да получават по 20 заплати при пенсиониране имат полицаите, военните и работещите в съдебната система. Новото ограничение няма да засегне тези сектори, като управляващите са склонни на компромиси в размера на тавана.

Димитър Найденов, депутат от ПП-ДБ: "В хода на дебатите в комисия и в пленарна зала, този размер дали ще бъде 12, дали ще бъде 10, дали ще бъде 15, ще се обсъжда и може да претърпи промени, идеята е да има горна граница."

Предстои законопроектът да бъде разпределен в комисия.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане
Антонина Зетова: Остават ни най-важните стъпки, вероятно ще играем срещу Сърбия
Антонина Зетова: Остават ни най-важните стъпки, вероятно ще играем срещу Сърбия