НОВИНИ

Некоректна практика: Някои търговци обявяват цените си само в евро

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:20, 19.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Макар датата за влизане на България в еврозоната да е още далеч, някои търговци у нас вече обявяват цените си само в евро, а където е посочена и стойността в левове, сумата е закръглена нагоре.

Етикети с цени в евро, изписани с огромен шрифт, заварва в магазин в столичен мол Габриела Руменова. Объркването й е още по-голямо, когато вижда, че на тях има отделни етикети със сумата в левове, но закръглена нагоре.

"Потребителят може да се заблуди, че тази цена, която вижда на пръв поглед, е в лева. Когато видим каква е цената в евро и в лева и преизчислим, установяваме, че всъщност сметката не излиза", заяви Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

За лош късмет на търговеца, Руменова, която е създателят на платформата "Ние, потребителите", си знае правата и посочва, че това е нарушение на сега действащото законодателство. Обиколката й в магазина продължила и тя се натъкнала на нова нередност - някои стоки, които имат цени и в евро, и в лева, имат и трета, която няма нищо общо с предните.

"Законът за защита на потребителите изрично казва, че цените трябва да бъдат обявени в лева, и че за една и съща стока не може да има две различни цени в един търговски обект", каза Руменова.

Според националния план за въвеждане на еврото се предвижда да има двойно обозначаване на цените, но не сега.

"Сигурно ще има подобни опити за измами, за игра с курса евро - лева, точно 2 към 1, вместо законния 1,956", коментира икономистът Адриан Николов.

Икономистът напомня и че и когато станем част от еврозоната, цените ще се превалутират по сега действащия определен със закон курс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова: Остават ни най-важните стъпки, вероятно ще играем срещу Сърбия
Антонина Зетова: Остават ни най-важните стъпки, вероятно ще играем срещу Сърбия
Микел Артета: Няколко загуби не могат да ни накарат да забравим кои сме
Микел Артета: Няколко загуби не могат да ни накарат да забравим кои сме