НОВИНИ

Предпремиера на филм за Ваклуш Толев бе излъчена на 100-годишнината от рождението му

bnt avatar logo
от БНТ
22:11, 07.01.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

С предпремиерата на документалния филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев започват проявите, посветени на 100-годишнината от рождението на духовния учител.

Неслучайно първата прожекция е тази вечер в Пловдив - градът, от който започва активната обществена дейност на Ваклуш Толев, а датата на премиерата съвпада и с неговата рождена - 7 януари.

Уроци за душата – това са срещите с Ваклуш Толев, казва режисьорът Николай Василев. Близо 20 години той следва мъдреца по време на негови пътувания и срещи. Прави първия си филм за Ваклуш още при дипломирането си, а новата лента далеч надгражда биографичния му образ.

"Този филм освен че показва духовния учител като същество над човешката еволюция, го показва и като обикновен човек. Ще покаже как духът може да бъде реален, не трябва да има чудо, за да можеш да възприемаш светлината на духа", каза Николай Василев.

"Злото не съществува, то е измислица като инструмент за страх и контрол". Според режисьора именно тези думи на Ваклуш Толев събират и голяма част от посланията му за човека на бъдещето.

"Той самият беше човек от бъдещето и изпревари много тази тенденция за езика на омразата, като внесе предложение в ООН за защита на душата. Учеше хората, че няма зло, а има нееволюирало добро. Учеше ги, че човек не е грешник, а е бог в развитие, а какво по-оптимистично нещо от това човек да не търси Бог извън себе си, а да го намери вътре в себе си и да го изведе в живот", разказа още Николай Василев.

Официалната премиера на филма "Ваклуш" ще бъде в София през март.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем души са ранени при тежка катастрофа на пътя Русе - Бяла
Седем души са ранени при тежка катастрофа на пътя Русе - Бяла
Балкан Ботевград надви ЦСКА у дома в среща от НБЛ
Балкан Ботевград надви ЦСКА у дома в среща от НБЛ