НОВИНИ

Председателят на Върховния съд на Украйна е бил задържан с подкуп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:43, 16.05.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев беше задържан с подкуп от 2 милиона и 700 хиляди долара. Антикорупционните власти в страната са разкрили сложна схема за търговия с влияние и неправомерно облагодетелстване.

Председателят на Върховния съд Всеволод Князев е задържан в момента на получаването на подкупа в размер на 2,7 милиона долара. Задържано е още едно лице, чиято самоличност не се разкрива. Князев е част от разкрита от специализираните органи широкомащабна корупционна схема.

"Това е най-голямото постижение на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното бюро за борба с корупцията, без преувеличение. Разкритията са за най-високопоставения човек в съдебната власт досега", заяви Семен Кривонос, директор на Националното антикорупционно бюро.

Бизнесмен е платил сумата, за да се промени закон в негова полза. Тя е трябвало да бъде разпределена между адвокатска кантора, играла ролята на посредник, и съдиите от Върховния съд. По разплитането на случая се работи от началото на годината.

Подробности за него бяха разкрити ден след завръщането на президента Володимир Зеленски от европейската му обиколка. Борбата с корупцията е предварително условие, поставено от Брюксел на Киев за присъединяване към ЕС, посочват експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания също постигна трети успех на световното първенство по хокей на лед
Дания също постигна трети успех на световното първенство по хокей на лед
ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС
ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС