НОВИНИ

Председателят на ВАС: Тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:46, 23.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.

Заради скандалния клип, заснет в Съдебната палата, стопанисването на сградата може да бъде отнето от председателя на Върховния административен съд Лозан Панов и да бъде предоставено на председателя на Софийския апелативен съд.

Това стана ясно на днешното онлайн заседание на Висшия съдебен съвет. Окончателното решение ще бъде взето след седмица.

Клипът е сниман в средата на февруари, след разрешение на Върховния касационен съд. Видеото призовава към легализиране на леки наркотици, а в кадрите се виждат полуголи танцьорки и деца с оръжия.

Скандалът с рап парчето в храма на Темида предизвика няколко часа спорове във Висшия съдебен съвет. Инспекторатът към ВСС започва проверка за накърняване на престижа на съдебната власт.

Теодора Точкова - главен инспектор в Инспектората към ВСС: Според мен е недопустимо Съдебната палата, която е символ на правораздаването, която е храмът на Темида, да се използва за реклама на употребата на наркотици и оръжие. Тя не може да бъде и декор на пошла чалга музика и еротични танци.

Правосъдният министър коментира, че бил изненадан от клипа и първоначално смятал, че е фалшива новина.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Според мен е уронване на престижа на съдебната власт и грубо засягане на ценностите в правосъдието.

Членовете на ВСС отправиха критики към стопанисващия сградата шеф на ВКС Лозан Панов и предложиха вече за нея да отговаря шефката на Апелативния съд.

Георги Чолаков - председател на ВАС: Ужасен съм както от клипа, така и от всичко, което се пее в него като текст. Тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин.

Според документите, в клипа не са участвали непълнолетни лица. А в договора, подписан от главния секретар на ВКС, не е имало клаузи, свързани със съдържанието.

Боян Магдалинчев - представляващ ВСС: ВКС на практика няма никакви права по отношение на заснемането на филма. Така е подписан договора, че той няма права, има само задължения.

Лозан Панов реагира, че във ВКС се извършва проверка на фактите и че критиките са преждевременни.

Лозан Панов - председател на ВКС: Това, което виждам, определено е режисирано. Ако говорим за заснетото, обществото би преглътнало подобна продукция, но това, което виждаме като продукция и сега и в миналото от страна на ВСС, е много по-пошло, арогантно и нагло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата
Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата
Късметлия от София грабна джакпота от близо 1 600 000 лева в 6 от 42
Късметлия от София грабна джакпота от близо 1 600 000 лева в 6 от 42