Предсрочни парламентарни избори в Северна Македония

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:45, 13.07.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Начало на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. Вотът ще продължи три дни като мярка срещу коронавируса. Днес гласуват лица, които са под домашна карантина заради положителен тест. Утре - инвалиди и хроничноболни. Същинският ден на изборите е 15-ти юли. Чии са най-сериозните заявки за управление на Северна Македония?

Социалдемократите на бившия премиер Зоран Заев ускориха евро-атлантическата интеграция на страната чрез решаване на спора с Гърция за името и договор за добросъседство с България. Сега Северна Македония е член на НАТО и има покана за преговори с Евросъюза.

Снимка: Архив/БГНЕС

"Доказахме, че сме на прав път. Защото НАТО е правилният път, защото преговорите с Евросъюза са правилният път", заяви Зоран Заев - лидер на социалдемократите в Северна Македония.

ВМРО- ДПМНЕ на Християн Мицкоски отхвърля тази външна политика като отказ от македонската идентичност и обещава да преразгледа договорите с Гърция и България.

"За нас македонците Зоран Заев е истински кошмар, но за някои от нашите съседи е дълго чакана мечта", заяви Християн Мискоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Снимка: Архив/ БГНЕС

Основната албанска етническа партия - Демократичен съюз за интеграция начело с Али Ахмети- настоява за премиер-албанец. Сондажите дават преднина от 4 до 6% на социалдемократите на Зоран Заев, посочи пред БНТ бившия външен министър на страната професор Любомир Фръчковски.

"Тези два момента - победа на социалдемократите, оставането на Демократичния съюз за интеграция в опозиция и идването във властта на други албански формации биха били истинско продължение на най-здравите политики, които пак да кажем, революционно-исторически бяха осъществени от политическия елит на социалдемократите, начело със Зоран Заев", заяви проф. Любомир Фръчковски - министър на външните работи / 1996-1997/.

До предсрочните избори се стигна след оставка на кабинета Заев през януари заради неполучена покана за преговори с Евросъюза. Вотът беше отложен от април заради пандемията. Право на глас имат малко над милион и 800 хиляди избиратели. Подкрепата им си оспорват близо 1 600 кандидати от 15 коалиции и политически формации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Паметна плоча на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов
Паметна плоча на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов
Факелни шествия с искане за промени в Закона за социалните услуги
Факелни шествия с искане за промени в Закона за социалните услуги