НОВИНИ

Представиха новия Червен списък на срещата на върха за климата КОП28

Актуализираният списък включва информация за 157 000 вида - с около 7000 повече от миналата година

Атлантическата сьомга
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:02, 12.12.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Международният съюз за опазване на природата - водещата организация, която проследява глобалното биоразнообразие, представи новия си Червен списък на срещата на върха за климата КОП28 в Дубай, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

Изменението на климата задълбочава кризата с биоразнообразието на планетата, като прави средата по-смъртоносна за хиляди видове и ускорява рязкото намаляване на броя на растенията и животните на Земята, според международната организация.

Видове сьомга и костенурки са сред тези, чиито брой намалява със затоплянето на планетата.

Атлантическата сьомга все още не е застрашена от изчезване, но нейната популация е намаляла с почти една четвърт от 2006 г. до 2020 г., отбелязват от Международния съюз за опазване на природата.

Сега атлантическата сьомга се счита за "почти застрашена". Тези риби вече се срещат на по-малко места и ги грози заплахата от предизвикани от човека опасности като изграждане на язовири и замърсяване на водата.

Организацията посочва още, че изменението на климата затруднява рибите в намирането на храна и улеснява конкуренцията на чужди видове.

Актуализираният Червен списък, който проследява биоразнообразието по света, включва информация за 157 000 вида - с около 7000 повече от миналата година.

Според Международния съюз за опазване на природата малко над 44 000 вида са застрашени от изчезване или с 2000 повече от миналата година.

Климатичните промени влошават условията за около 6700 вида, застрашени от изчезване. Сред изложените на по-голям риск животни например е зелената костенурка, която се среща в някои части на Тихия океан.

От организацията отбелязват, че понастоящем се излюпват по-малко костенурки, тъй като по-високите нива на морето заливат гнездата им. Затоплянето на водите може да навреди и на хранителните им запаси от морски треви.

Актуализацията включва първата глобална оценка на състоянието на сладководните видове риби. Една четвърт от тях - малко над 3000, са застрашени от изчезване. Тъй като изменението на климата повишава морското равнище, солената вода се придвижва по-нагоре по реките. От IUCN отбелязват, че в същото време тези видове вече са изправени пред огромни заплахи от замърсяване и прекомерен риболов.

Жабите, саламандрите и други земноводни страдат най-много. Около 41% от тези видове са застрашени. Експертите наричат пряко засегнатите от глобалното затопляне земноводни "пленници на климата", които не могат да напуснат местообитанията си.

Сред растенията едролистният махагон, използван за изработване на мебели, декоративни елементи и музикални инструменти, който досега беше "уязвим", вече е класифициран като "застрашен", отбелязва АФП.

По данни на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси популацията му в Централна и Латинска Америка е намаляла с поне 60% през последните 180 години в резултат на неустойчиви методи на земеделие, разрастване на градовете и разширяване на земеделските площи, което води до унищожаване на тропическите гори.

Все пак не липсват и добри новини. Състоянието на два вида антилопи се подобрява, въпреки че все още предстои да бъде изминат дълъг път, преди дългосрочното им оцеляване да се стабилизира.

Така например саблерогият орикс - животно със светъл цвят на кожата и извити рога, преди е бил категоризиран като "изчезнал в дивата природа", но сега е класифициран като "застрашен". Видът е бил изправен пред редица заплахи - бракониерство, суша и автомобилни катастрофи. Всички те са изиграли роля за цялостното унищожаване на вида до началото на века. Неотдавнашните усилия за повторното въвеждане на вида в Чад обаче дадоха резултат и сега в голям природен резерват има най-малко 140 възрастни и над два пъти повече малки.

Антилопите сайга, които се срещат главно в Казахстан, вече не са "критично застрашени", а се считат за "почти застрашени", като популацията им в тази централноазиатска страна се е увеличила с 1100% между 2015 и 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мнозинство от 160 депутати да одобри евентуална сделка за "Лукойл", предвижда проекторешение
Мнозинство от 160 депутати да одобри евентуална сделка за "Лукойл", предвижда проекторешение
Скиорката Уенди Холденер е претърпяла операция, ще отсъства от пистите поне два месеца
Скиорката Уенди Холденер е претърпяла операция, ще отсъства от пистите поне два месеца