НОВИНИ

Преизчисляват 20% от изравнителните сметки за парно в София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:50, 05.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
преизчисляват изравнителните сметки парно софия
Снимка: БГНЕС

Повече от 20% от изравнителните сметки за парно в София ще трябва да бъдат преизчислени. Причините са различни - жалби, закъснения на топлинните счетоводители, неосигурен достъп заради коронавируса. Общо жалбите са около 2000, а резултатите от новите изчисления след тях трябва да са готови до дни, обещаха от "Топлофикация" в "Денят започва".

И днес пред "Топлофикация София" имаше недоволни потребители, дошли да търсят правата си, въпреки че срокът за обжалване на изравнителните сметки изтече на 30 септември.

Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон

Маргарита Асенова има сметка 64 лева топла вода за юли, което означава, че трябва да е пълнила голям басейн в 50 квадратното си жилище.

Сега Маргарита ще плати 70 лева на топлинния си счетоводител за ново преизчисляване на сметките. А това, че едва 1% от абонатите в София са се жалвали от изравнителните сметки за парно, недоволните пред "Топлофикация" днес коментираха:

Надежда Радева: Хората нямат време да дойдат да висят на опашки тук... в тези времена, в които всеки си пази работата, едва ли някой може да отдели цял един ден, за да ходи по институции.

Голям брой топлинни счетоводители заради пандемията не успяха да отчетат навреме уредите и това доведе до забавяне на изравнителните сметки. Отново заради коронавируса много потребители не осигуриха достъп до дома си за отчет.

"Топлофикация София": По-малко от 1% са жалбите за изравнителните сметки

Сега се налага 24% от изравнителните сметки да бъдат преизчислени, защото тези потребители в законовия срок са подали сигнал до своя топлинен счетоводител и са поискали повторен отчет на уредите.

Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация-София": И само един апартамент да не е осигурил достъп и след това вече, в последствие, след като са били направени изравнителните сметки на сградата, след това да е осигурил достъп - това означава, че всички изравнителни сметки следва да бъдат коригирани, за да бъдат преизчислени. Една част от жалбите - по-голямата, са свързани с този проблем.

Наскоро омбудсманът поиска проверка на изравнителните сметки, тъй като в институцията са получени изключително много оплаквания от граждани. А днес Диана Ковачева поиска от "Топлофикация" да компенсира жителите на квартал "Дървеница", останали без топла вода над два месеца, което е по-дълго от първоначално обявения срок за ремонт на топлопреносните съоръжения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
89-а вечер на протест в София
89-а вечер на протест в София
Президентът участва в церемонията за 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония
Президентът участва в церемонията за 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония