НОВИНИ

Премиерът Донев: Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:05, 06.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев на посещение в с. Каравелово.

"Всички институции, държавата, всички доброволци, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата ни е да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани", каза Донев.

Приливната вълна е нанесла огромни щети на инфраструктурата на общините и на частните имоти, като държавата от първия ден провежда спасителни действия и е уникално, че няма отнет живот от това бедствие, коментира премиерът.

"Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати диференцирано средства за това всеки един пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад него", заяви Донев.

До няколко дни ще бъдат описани всички необходими средства за най-нуждаещите се хора, очаква се да бъдат доставени временни жилища за тези, чиито домове са разрушени. Местната власт и Агенцията за социално подпомагане приемат документи за еднократна помощ и в почивните дни, като екипите са в населените места и не е нужно хората да ходят до общинските или областните центрове. Целта е семействата, които имат деца - ученици да бъдат подпомогнати още преди началото на учебната година.

"Предстои първият учебен ден, съответно всички родители на ученици ще могат да получат помощ, и за това е помислила държавата", заяви Донев.

Как и защо водата е свлякла хиляди кубици дървен материал в наводнените карловски села?

Реката е с изключително голям дебит, което показва, че срещу природата няма как да се борим, коментира Донев. Той заяви, че деретата са почиствани и причината за бедствието е проливният дъжд.

"Да, има сеч, но тази сеч не е безразборна, не е в нарушение, за всяко от дърветата е дадено разрешение. Сечта не говори за някакви нарушения. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието. Виждате, че тази дървесина, която е нанесена тук от реката и по деретата, е дървесина, която е изкоренена. Всички причини, които са довели до това бедствие, ще бъдат изяснени".

По-късо днес премиерът ще посети и другите две тежко засегнати села в Карловско - Богдан и Слатина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Съединението и паметта - разкази от историческия музей в Пловдив
За Съединението и паметта - разкази от историческия музей в Пловдив
Баскетболистите ни излизат тази вечер в битка срещу Грузия на Евробаскет
Баскетболистите ни излизат тази вечер в битка срещу Грузия на Евробаскет