НОВИНИ

Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предсрочните избори

bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 05.09.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предсрочните избори. Това заяви посланик Радко Влайков. Очаква се желаещите да гласуват по традиция да са под 300 души, което означава, че вотът ще е с хартия. Също по традиция българите от старата историческа диаспора в Румъния не гласуват за определяне на политиката в България. Румъния признава националните малцинства и те са представени чрез депутати в парламента.

Интерес да гласуват има сред българите, които са отишли да живеят в Румъния през последните 20 години.

"Те ще бъдат активните избиратели. Възникват много често казуси за лични документи с изтекъл срок, за хора, които за първи път ще гласуват извън България. Ние решаваме много успешно възникналите проблеми с МВнР, а при необходимост и с ЦИК", коментира Радко Влайков, посланик на България в Румъния.

С депутата, който представя българската общност в румънския парламент Георги Наков се срещаме в Стар Бешанов, района, където от XVII век живеят най-много българи. Тук е паметникът на българския католически епископ Никола Станиславич, спомогнал за установяването на поселищата на българските бежанци след Чипровското въстание. Георги Наков обяснява, че по-голямата част от тези стари преселници нямат българско гражданство.

По думите на Георги Наков, има сериозен интерес сред румънските политици към изборите в България защото сем заедно в европейския път на развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-високи температури в близките дни
Все по-високи температури в близките дни
Красимира Хендри пред БНТ за новия британски премиер: Няколко са основните проблеми пред Лиз Тръс
Красимира Хендри пред БНТ за новия британски премиер: Няколко са основните проблеми пред Лиз Тръс