Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Премиерът Кирил Петков заминава за Азербайджан, за да преговаря за още количества газ

от БНТ
17:44, 20.07.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
кирил петков кириакос мицотакис откриха междусистемната газова връзка гърция българия
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков ще замине за Азербайджан утре, за да разговаря с президента Илхам Исаев за увеличаване на газовото подаване.

Основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави, ще бъдат сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа като за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков.

Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа.

Освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата на визитата в Баку предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, давана от президент Алиев в дома му.

Ще се проведе също работна среща на министър-председателя Кирил Петков с представители на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата и с председателя на парламентарната група за приятелство между Азербайджан и България.

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране изиска спешно информация от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", и "Газов хъб Балкан" относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хванаха дрогиран лекар да шофира на АМ "Струма" и го освободиха
Хванаха дрогиран лекар да шофира на АМ "Струма" и го освободиха
Станимир Стоилов: Ако си дал всичко от себе си, имаш шанс да спечелиш
Станимир Стоилов: Ако си дал всичко от себе си, имаш шанс да спечелиш