НОВИНИ

Премиерът на Португалия подаде оставка заради корупционен скандал

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:46, 07.11.2023
7764
Чете се за: 01:37 мин.
По света
премиерът португалия подаде оставка заради корупционен скандал
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Премиерът на Португалия Антонио Коща подаде оставка заради корупционен скандал. Президентът Марсело Ребело де Соуза прие оставката и свика заседание на всички представени в парламента партии утре, за да бъдат организирани предсрочни избори.

Коща направи телевизионно обръщение към нацията, в което обяви решението си, след като днес бяха обискирани няколко правителствени сгради и бяха арестувани най-малко петима души, сред които и ръководителят на премиерската канцелария Витор Ешкария.

Министър-председателят заяви, че е бил изненадан от новината, че се води разследване за корупция и че ще окаже съдействие на следствените органи.

Обискирани бяха няколко правителствени сгради, сред които официалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата Жоао Галамба.

В началото на годината португалската прокуратура обяви се води разследване за проекти, свързани с добива на литий и водород, но тогава не бяха оповестени имената на заподозрени лица.

Известните запаси от литий, с които Португалия разполага, възлизат на 60 000 метрични тона и тя е най-големият производител на суровината в Европа. Страната започна подготовката за производството на литий с по-високо качество, който се използва в електромобилите и за захранване на електронни устройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия на релсите: Разследват смъртта на двамата работници от НКЖИ
Трагедия на релсите: Разследват смъртта на двамата работници от НКЖИ
България U16 допусна обрат от Сърбия в контролна среща
България U16 допусна обрат от Сърбия в контролна среща