НОВИНИ

Премиерът поиска план за здравните изисквания към туристите, които ще посетят България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:04, 12.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

План за определяне на здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон, поиска премиерът. Планът трябва да бъде готов до дни. Осигурени са средства и за продължаването на антикризисните мерки 60 на 40, 75 на 0, 80 на 20 до края на месец май. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, обучаващи се в онлайн среда.

Премиерът изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите.

"Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател", заяви премиерът Борисов.

Той призова българските граждани да се грижат за здравето си и да спазват мерките.
Вицепремиерът Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г

"Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата", заяви Марияна Николова.

Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

Премиерът настоя да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. 40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката „Запази ме" за затворените бизнеси, съобщи социалният министър. Осигурени са и още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход.

В понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60:40 и 80:20 до края на месец май.

Ще продължи и изплащането на компенсации на родители, чиито деца до 14 години се обучават дистанционно. Досега са изплатени около 39 милиона лева на 42 000 семейства. Има още 30 милиона лева за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничителни мерки за часове във Варна и Благоевград
Ограничителни мерки за часове във Варна и Благоевград
Нова заповед: 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка
Нова заповед: 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка