НОВИНИ

Може да дисквалифицират Беларус от "Евровизия" заради пропаганда в песента ѝ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:28, 12.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ще бъде ли дисквалифицирана Беларус от участие в Евровизия? Предложеното от Минск изпълнение поставя под съмнение "неполитическия характер" на конкурса, обясняват организаторите му. Какво стои зад скандала с песента "Ще те науча" на "Галасы Зместа", което в буквален превод означава "Гласове от мястото"?

Ще те науча да танцуваш под съпровода на свирчица
ще те науча да кълвеш
Ще те науча да ходиш по струна
Ще се радваш на всичко.

Така звучи припевът на песента на беларуската група, която трябваше да представя страната на "Евровизия". Мнозина обаче съзряха в нея явна провокация на фона на сложната политическа ситуация в страната. След изборите миналия август в Беларус пламнаха мащабни антиправителствени протести, с искане за оставката на президента Александър Лукашенко, който спечели шести пореден мандат. Текстът на песента беше възприет като обида към протестиращите и опозицията.

Според вокалиста на групата посланието е съвсем различно.

"Тази песен е за хората, за някакви световни тенденции. Това не може да се нарече политика. За това, че човекът не е много необходим, на втори план е. Важна е неговата функция, като брънка от общата верига, а не отделна личност", казва Дмитрий Бутаков, вокалист на групата.

Реакцията на организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия.

"Обърнахме се към представителите на държавната радио и телевизионна компания, която е отговорна за номинирането на песента за участие в песенния конкурс "Евровизия", за да ги информираме, че изпълнението - представено по този начин, не отговаря на условията за участие в състезанието.

Помолихме ги да предприемат необходимите действия и да предложат променена версия, или нова песен, съобразена с изискванията на конкурса.

Ако това не бъде изпълнено, може да се стигне до дисквалификация от тазгодишното състезание".

Пред руски медии Бутаков каза, че има съмнения, че ще редактират песента и така всичко ще приключи. Крайното решение ще бъде взето от беларуската държавна радио и тв компания.

Групата "Галасы Зместа" е създадена миналата година и в Ютуб канала си има няколко изпълнения, които осмиват лидери на опозицията и участници в протеста. В конкурса трябваше да участва група VAT, но заради негативни изказвания за политическата ситуация в Беларус, не поучиха одобрението на държавния радио и тв разпространител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черната пантера Окичуко в Софийския зоопарк почина на преклонна възраст от 24 години
Черната пантера Окичуко в Софийския зоопарк почина на преклонна възраст от 24 години
Не липсваха нарушители на мерките на Женския пазар днес
Не липсваха нарушители на мерките на Женския пазар днес