НОВИНИ

Превратите в Африка - несигурност и хаос и за Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:23, 01.09.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Политика
Слушай новината

Серията от преврати в Африка вещае несигурност и хаос и за Европа. В седем държави бяха извършени преврати в рамките само на три години. Една от последните е Нигер.

Там хунтата завзе властта през юли и постави ултиматум на Париж да изтегли дипломатите си за 48 часа. Президентът Макрон твърдо отказа, но днес военният режим в Нигер обяви експулсирането на френския посланик.

От август 2020 година досега властта се смени принудително в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад, Судан и Нигер. Това е така нареченият Сахел - огромна територия от Атлантика до Червено море, където Франция от години провежда мисия с хиляди военни, насочена срещу джихадистки групировки.

Последният преврат е отпреди два дни в Габон и това също се смята за удар срещу Париж и влиянието му във френскоговоряща Африка. Но напрежението е не само между Франция и бившите ѝ колонии.

Стабилността на Сахел е важна за цяла Европа, защото ако районът пламне се засилва опасността от мигрантски потоци и риска от терористични атаки на Стария континент. На този фон Москва също има съществена роля в битката за влияние.

Хиляди наемници на частната военна компания "Вагнер" действат в Африка, а след смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин руският президент Владимир Путин издаде указ, с който задължи бойците да се закълнат във вярност към Русия.

Габон - военната хунта свали от власт президента Али Бонго броени минути след като беше обявено, че печели трети мандат. Сложен е край на близо 60-годишното управление на неговото семейство. Но не това изостри вниманието на света - става дума за последния от поредица преврати в Африка.

"Случилото се там - преди това подобен сценарий видяхме в други държави, включително Мали, Буркина Фасо, Нигер, почти едновременно. И това са много лоши новини, най-малкото защото и други черпят идеи от тези събития. Както през 2011 година, когато първо пламнаха Тунис и Египет, а след това и съседните държави", заяви Тома Борел, анализатор.

Преди около месец сцените в Нигер бяха такива - антифренски настроения и руски знамена, военните превзеха властта и буквално изгониха Франция от страната. Европейският съюз изрази безпокойство от нарастващия брой военни преврати в Африка и обяви санкции.

"Взехме решение за пакет от санкции, насочени срещу отговорните за преврата в Нигер, по примера на икономическата общност на западноафриканските държави. Ще направим същото спрямо Габон, както и срещу всяка друга държава, където наши граждани се нуждаят от помощ", допълни Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

Превратите водят до политическа и социална нестабилност, изолация, спиране на помощи, които са жизненоважни за бедните африкански страни. Става дума за огромни територии - само площта на Нигер и съседните ѝ Мали и Буркина Фасо е колкото Западна Европа без скандинавските държави.

"Стабилността в региона на Сахел е от ключова важност, защото е единственият начин да предотвратим мигрантски потоци към Европа и влошаване на терористичната заплаха", добави Петер Сиярто, външен министър на Унгария.

В Африка действат групировки, свързани и с "Ал Кайда", "Ислямска държава" и "Боко Харам". По данни на Ековас само през първата половина на тази година в Западна Африка са извършени 1000 терористични атаки, причинили смъртта на 4000 души и разселването на 4,5 милиона души.

Не е ясно и каква ще е ролята на "Вагнер", за която се смята, че поддържа мрежа от контакти и компании, от които печели милиарди долари. И дори без Пригожин Кремъл едва ли би искал да изгуби спечелените позиции в Африка.

"Сигурен съм, че бързо ще намерят заместник на лидера на "Вагнер", който загина при нещастен инцидент. "Вагнер" ще продължи да присъства в Африка, защото е въоръженото крило на Русия. Те не могат да изпратят редовна войска, защото ще е прекалено, затова изпращат наемници, които са абсолютно свързани с руската политическа власт", каза още Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

Вълненията в тази част на африканския континент засягат и икономическите интереси на някои европейски държави. Като например Франция, която е зависима от урана на Нигер. Серията от преврати в Африка водят до засилване на тероризма и отслабване на влиянието на Европа, а това може да доведе до още една криза за Стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с два финала в първия ден на Световната купа по спортна гимнастика в Турция
България с два финала в първия ден на Световната купа по спортна гимнастика в Турция
Казусът "Турски поток": Политическите реакции за разследването на газопровода
Казусът "Турски поток": Политическите реакции за разследването на газопровода