НОВИНИ

През бойните тактика и технологии на войната в Украйна с Камен Невенкин

Камен Невенкин
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 13.08.2022
Чете се за: 07:02 мин.
Общество
Слушай новината

Един от известните военни писатели и експерти по втората световна война Камен Невенкин се съгласи да наблюдава войната в Украйна за БНТ и да подготвя всяка седмица обзор и анализ на най-важното, което се е случило и което предстои да се случи. Така към крайно ограничения брой експерти, които могат умело да се справят с огромният поток новини за агресията в Украйна се прибавя още един ценен автор, който веднага печели доверието с добре подбрани аргументи и разбираем разказ.

КАМЕН НЕВЕНКИН е независим изследовател и автор на книги за военна история, най-вече тази от периода на Втората световна война. Познава в детайли много от големите сражения. Освен това трупа експертност в специфични области като военна теория (тактика, стратегия, логистика), картография и икономика. Пише и издава основно на английски във водещи специализирани чуждестранни издателства в целия свят. Някои от книгите му да преиздавани неколкократно и превеждани на други езици, като полски и унгарски. Книгите му традиционно получават високи оценки както от специалисти, така и от обикновени любители на историята. За свой връх той приема обявяването на двутомника му посветен на обсадата на Будапеща за книга номер едно за 2020 от специализираният сайт Stonebooks едновременно в две категории – избор на редакторите и популярност сред читателите.

„Работя основно с документи и след години упорит труд съм горд собственик на значителен по обем архив – казва Камен Невенкин за себе си. Поддържам тесни контакти с водещи историци от цял свят, както и бивши и настоящи военни (някои от които заемат високи позиции в армейските структури на съответните страни). Това ми позволява да се запознавам с гледни точки различни от моята, да се консултирам с хора, чието мнение ценя и ми помага да израствам като професионалист и личност.

Предложението на БНТ да коментирам като автор войната в Украйна едновременно ме поласка и изненада. Аз съм наясно с голямата отговорност, която се възлага на мен и ми трябваше време да премисля отговора си. От една страна, аз вече се бях афиширал като „експерт“ (или поне бях представен като такъв от журналистите на авторитетните медии които ме интервюираха). Стимул за мен беше и фактът, че в общи линии се оказах доста прав по въпросите които коментирах. Това, съчетано с начина по който обикновено анализирам проблемите за които пиша (балансиран и критичен подход, разглеждане от няколко гледни точки, непрестанно търсене на отговори „защо“ нещо се е случило) ми даваше основание да смятам, че ще успея да се справя. От друга страна, се опасявах (и все още се опасявам), че сегашната войната, като изключително травмиращо събитие, ще ме изцеди емоционално и ще съсипе нервите ми. Все пак до момента съм писал изключително само за отминали събития, при които емоционалният момент е избледнял и изветрял, а резултатът от тях е окончателен и необратим. За да може да анализираш трезво събитията в Украйна, трябва хем дълбоко да се потопиш в тях (за да не пропуснеш някой детайл), хем да се изключиш емоционално, за да запазиш хладния си разсъдък. А вярвайте ми, последното е практически невъзможно. В крайна сметка приех.

За предходните пет месеца и половина се нагледах, наслушах и начетох на доста коментари и мнения на всякакви политици, журналисти и „експерти“ и съм потресен от некомпетентността, манипулативността и дори арогантността, която демонстрират повечето от тях. Политиците в тези бурни времена от водачи на нацията се превърнаха в обикновени паникьори. Всяват паника и страх дори когато няма реални основания за това. Това, което наблюдаваме, когато се дискутират теми свързани с войната в Украйна (а и не само) е пълен конформизъм. Журналистите питат, гостите отговарят, няма задълбочаване, нито изразено несъгласие, нито провокация, отсъства аналитичният момент. И до там. Военни и икономически „експерти“ заявяват неща от рода на „Киев ще падне до дни“, „Войната ще свърши с победа на Русия още през настоящия месец (март)“, „Във Франция се очаква рецесия“ и пр. Аз бих желал да чуя отговорите на други въпроси, като това - какво точно ще предприемат руснаците, за да завземат Киев от движение, къде ще нанесат своите решаващи удари, за да накарат Украйна да капитулира през март и какво точно означава евентуална рецесия във Франция – отрицателен икономически растеж или просто по-нисък БВП от очаквания. Бих искал да чуя от гостите експерти аналитично изложени аргументи.

Това провокира положителният ми отговор да пиша за вас от тук нататък. Да използвам силните си страни, най-вече знанията ми по история, за да дам по-широка перспектива движейки ви напред-назад по времевата линия. Но първо ще се постарая да дам някои базови познания по теми, които ви се струват непознати и трудноразбираеми. Така че можете и сами да се ориентирате в хаоса от „информации и интерпретации“. Ще се опитам да откривам недостигащата информация, да бъда честен с вас. Без да премълчавам информация и да манипулирам факти. Надявам се това което казах до тук да е добра основа за едно дълго приятелство.“

ОЩЕ АНАЛИЗИ НА КАМЕН НЕВЕНКИН ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора е в тридневен траур след стрелбата в Цетине
Черна гора е в тридневен траур след стрелбата в Цетине
Финансовият благодетел на ЦСКА 1948 се пошегува с Левски
Финансовият благодетел на ЦСКА 1948 се пошегува с Левски