НОВИНИ

Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:27, 24.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Към момента няма пряка военна заплаха за България - в това увери президентът Румен Радев. Президентът и премиерът осъдиха остро действията на Русия в Украйна. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха пълномащабната операция на Руската федерация с нанасяне на удари по критична инфраструктура в Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава - категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България", каза Радев.

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България, операцията на Русия е недопустима

"Осъждаме остро, остро действията на Руската федерация, това е недопустимо. България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и с НАТО", заяви Петков.

Оценяват се рисковете за енергийните трасета.

"Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО", каза президентът Радев.

Кирил Петков заяви: "От седмица и половина, откакто обявихме, се готвим с най-различни планове, така че да има възможност да лимитираме всичките рискове, които може да донесе съществуващата ситуация".

Кирил Петков: Осъждаме остро действията на Руската федерация

След като въздушното пространство над Украйна е затворено, страната ни предприема сухопътна евакуация на българи.

"Изключително важно за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Обсъдихме възможните варианти на действие, всички ангажименти на съответните министерства така че ние ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също така и към всички украински граждани, които желаят да потърсят съответно убежище в България - ние сме отворени", каза президентът.

"Приоритет номер едно е, разбира се, извеждането на българите от Украйна с министерството на транспорта организираме сухопътен транспорт. Ще организираме с министерството на туризма бази, които да използваме българските хотели, така че да може да приемаме този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора така че да можем да ги приемем", каза премиерът Кирил Петков.

Петков: Създаваме три пункта за евакуация на българи от Украйна, оперативни групи работят по рисковете за страната

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е разпоредила на българските дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове с Украйна, за да помагат на сънародниците ни.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леонид Гозман, руски опозиционер: Напрежението между САЩ и Русия може да завърши с ядрена война
Леонид Гозман, руски опозиционер: Напрежението между САЩ и Русия може да завърши с ядрена война
Енергийният министър за горивата: Търсят се алтернативи в случай на проблем
Енергийният министър за горивата: Търсят се алтернативи в случай на проблем