НОВИНИ

Президентът критикува Бюджет 2021, правителството защити предложението си

Николай Минков
от Николай Минков
18:27, 27.10.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Политика

Правителството е предложило разоряващ бюджет, с огромни разходи и без цели, заяви президентът Румен Радев пред журналисти при посещението си на военния полигон Корен.

Държавният глава и военният министър проследиха тактическите маневри и бойни стрелби на сухопътните сили, част от учението "Защитна стена 2020".

Президентът препоръча вместо да продължават коментарите около прекратената му визита в Естония, да се обърне внимание на изготвения от кабинета бюджет.

"Докато вас ви занимаваха ежедневно със скалъпения скандал в Естония, правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове, без цел и план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове", каза Румен Радев - президент на България.

И премиерът знае много добре, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече - "заробва идните поколения със своите харчове". И даде пример:

"От години коментирам изкуствено отглеждания, така наречен "бюджетен излишък", който се харчи без обществени поръчки. Милиарди за магистрали, които се харчат без обществени поръчки. Същото е и за язовирите - 500 млн. По същия начин е ДП" Монтажи", каза Радев.

В лаконичен коментар за финансовата макрорамка на държавата военният министър Красимир Каракачанов заяви,че е обезпокоен от брутния вътрешен продукт и предупреди, че няма да позволи да се пипат парите за армията.

"Ние по никакъв начин няма да се съгласим бюджета на армията да бъде пипан за сметка на нещо друго. Не искаме нещо повече, ние искаме това, което ни се полага по националния план. И е съвсем нормално, защото не може тази стара практика да вземеш от армията, за да прехвърлиш някъде другаде, не е правилна. Надявам се, че тази грешка няма да бъде повторена", каза Красимир Каракачанов - министър отбраната.

И държавният глава, и военният министър дадоха много висока оценка за организацията, провеждането и постигнатите резултати на най-голямото учение на сухопътните войски Балканска стена 2020-а, което продължава до 31 октомври.

В защита на бюджета министри представиха плюсовете на финансовата рамка за догодина

От Министерството на финансите изпратиха съобщение, с което отговарят на критиките на президента по отношение на бюджета за догодина. В съобщението се посочва, че администрацията на държавния глава е съгласувала документите по бюджета, без да са изпратени бележки по тях.

По-късно от прессекретариата на президента отговориха, че позицията на финансовото министерство представлява откровена и груба манипулация на фактите. Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция, казаха от "Дондуков 2".

Правителството защити проекта за държавен бюджет на извънредна пресконференция в Министерския съвет. Часове преди това беше проведен тристранен съвет онлайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове
По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове
Няма легла и медици в столичните болници
Няма легла и медици в столичните болници