НОВИНИ

Президентът Радев: Няма експертни кабинети, скоро ще си проличи кой носи политическата отговорност

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:32, 03.06.2023 (обновена)
6877
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В понеделник президентът ще получи папка със състав на правителството "Денков-Габриел". Така, въпреки трудните преговори и заявеното недоверие между първите две коалиции, които застават зад проектоправителство, мандатът ще бъде изпълнен. Въпреки и заявеното от президента, че този мандат е дискредитиран след изтеклия запис от заседанието на ПП. Днес държавният глава беше пестелив в първия си коментар, след като Денков и Габриел обявиха министрите и структурата на кабинета. Според него проектоправителството е с експертен състав, но отговорността ще бъде на политическите сили, които го подкрепят.

Първи коментар - след като е ясно, че в понеделник президенът ще получи папка с изпълнен мандат, в който присъстват само 4 ярки политически лица като премиери и министри от общо 20. И това са премиерите на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел и министрите на финансите и правосъдието Асен Василев и Атанас Славов, държавният глава коментира:

"Няма експертни кабинети. Да, кабинетът съставен е от експерти, но политическото ръководство и политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи според мен коя партия каква доминация има в съответните министерства.

Държавният глава изрази надежда редовният кабинет, съставен след пети избори, да уважи работата на служебното правителство начело с Гълъб Донев, което управлява вече 10 месеца, да има приемственост.

Радев коментира и изтеклите записи от националния съвет на "Продължаваме промяната", в които те твърдят, че президентът с едната ръка придърпва кметовете на ГЕРБ, а с другата ги заплашва с Гешев.

"Както чувате всякакви спекулации как с едната ръка ги заплашвам, с другата ги подкупвам. Няма нищо подобно, работя еднакво с всички кметове, с всички представители на държавните институции, без оглед на тяхната партийна принадлежност".

По повод протестите пред Президентството тези дни, беше лаконичен.

"Всеки има право да протестира".

Коментарите Радев направи в Турция, където е поканен за встъпването в длъжност на Реждеп Таийп Ердоган като президент.

По темата работят Тоня Димитрова, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал претърпя операция, ще се възстановява до края на сезона
Рафаел Надал претърпя операция, ще се възстановява до края на сезона
Каспер Рууд и Холгер Руне си осигуриха място в осминафиналите на Ролан Гарос
Каспер Рууд и Холгер Руне си осигуриха място в осминафиналите на Ролан Гарос