НОВИНИ

Президентът Румен Радев и спортни експерти обсъдиха перспективата за това София да организира Зимни младежки олимпийски игри

Очакванията са евентуална българска кандидатура да бъде издигната за Игрите, която трябва да се проведат през 2028 г.

президенът румен радев спортни експерти обсъдиха перспективата софия организира зимни младежки олимпийски игри
bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 22.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри, но за успешната ѝ кандидатура са необходими последователни и обединени усилия от страна на изпълнителната власт, на спортните дейци, медиите, екологичните организации и обществото.

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и експерти в сферата на зимните спортове, които обсъдиха днес перспективите пред страната ни да издигне кандидатурата си за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г.

В срещата участваха членът на авторитетната комисия към Международния олимпийски комитет Весела Лечева, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев и още експерти по зимни спортове и изграждане на спортна инфраструктура.

Те припомниха традициите на страната ни в зимните спортове, като отбелязаха, че Международната федерация по ски и българската федерация са създадени преди точно един век в една и съща година.

По време на срещата държавният глава Радев подчерта, че организацията на подобно международно спортно събитие освен имиджови, ще има и дългосрочни икономически и обществени ползи за страната ни, а модернизираната транспортна инфраструктура ще насърчи туризма и масовия спорт у нас.

Президентът напомни и че по негова инициатива през 2023 г. беше проведена обществена дискусия за преодоляване на дългогодишните административни неуредици и разногласията между институциите, спортната общественост и инвеститорите за осигуряване на екологично съобразен достъп до Витоша.

Всички участници в дискусията се обединиха, че потенциална кандидатура на София за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри би имала съществени преимущества пред други кандидати заради уникалните природни условия, които предоставя планината Витоша в близост до столицата.

За да се разчита обаче на успех, България ще се нуждае от своевременно модернизиране на спортната инфраструктура в съответствие с актуалните стандарти и процедури на Международния олимпийски комитет, както и при усилията на цялата общественост.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на Динко от Ямбол за ръководене на ОПГ
Повдигнаха обвинение на Динко от Ямбол за ръководене на ОПГ
Готвят ли САЩ санкции срещу израелската армия?
Готвят ли САЩ санкции срещу израелската армия?