НОВИНИ

Президентът Румен Радев призова дипломатите ни да не допускат страната ни да се отклони от националните й приоритети

Президентът Румен Радев призова дипломатите ни да не допускат страната ни да се отклони от националните й приоритети
bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 22.07.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Целта на българската дипломация е да укрепва авторитета, ролята и гласа на България в съюзите, в които членува, както и да защитава правата и интересите на българските общности зад граница", това заяви президентът Румен Радев на отбелязването на 145-ата годишнина от създаването на Дипломатическата служба. Той призова българските дипломати със своята експертиза, позиция и принципност да не допускат никоя моментна политическа конюнктура да отклонява България от стратегическите й национални приоритети.

"В днешната изключително висока динамика на геополитически процеси и предизвикателства, свързани с влошаващата се среда за сигурност, бурния подем на технологиите, задълбочаването на последствията от климатичните промени, все по-жестоката икономическа конкуренция, масовото нарушаване на човешки права и настъпление срещу демокрацията, очакванията пред българската дипломатическата служба непрекъснато растат".

Като първостепенни задачи на българската дипломация президентът Радев открои постигането на заложените в Конституцията цели във външната политика, укрепването на авторитета, ролята и гласа на България в съюзите, в които членува, защитата на правата и интересите на българските общности зад граница, отстояването на търговските и икономически интереси на България.

„Освен да работи заедно с нашите партньори, България трябва да участва активно със своите инициативи и глас в тези съюзи и да бъде важен фактор в определянето на стратегиите и политиките им“, заяви държавният глава.

По думите на държавния глава на фона на пълномащабната война в сърцето на Европа, тази цел също придобива първостепенно значение.

„Наред с вашия принос за укрепване на нашите отбранителни способности и на колективната отбрана в рамките на НАТО с нашите съюзници и партньори от ЕС, очаквам българската дипломация да участва активно във всички международни формати, които имат за цел незабавно прекратяване на огъня и установяване на справедлив мир и връщане на международните отношения върху основата на международното право“, заяви още Румен Радев.

Сред другите ключови приоритети пред дипломатите ни държавният глава посочи продължаването и задълбочаването на европейската интеграция в различни области и присъединяването към ОИСР.

Държавният глава посочи още, че през последните няколко години със своята активна дипломация, експертиза и активност България даде пример как може кризите да ни провокират така, че да преосмислим понятията солидарност, добросъседство и сътрудничество и открои постигнатото от страната ни за енергийната, транспортна и дигитална свързаност в региона.

„България продължава да има огромна роля именно със своите инициативи, откритост, добронамереност и благодарение на тях гарантира не само нашата национална енергийна сигурност, но и помага на нашите партньори и съюзници да постигнат същото“, подчерта Румен Радев.

Като особено важен приоритет на дипломацията президентът Радев подчерта защитата на правата и на интересите на българските малцинства и общности зад граница и добави, че в тази посока предстои много работа и като законодателство, и като всеобхватна стратегия, и като ресурси и подготвени хора.

„България има нужда от ясни приоритети, постигнати със солиден вътрешен консенсус и ясна и всеобхватна визия и стратегия за тяхното постигане. Трябват ни силни структури и инструменти и най-вече – изключително подготвен и мотивиран личен състав, а това сте вие“, обърна се към българските дипломати президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон написа писмо на Джо Байдън, поздрави го за смелостта
Еманюел Макрон написа писмо на Джо Байдън, поздрави го за смелостта