Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът се срещна с премиера на австрийската провинция Бургенланд

от БНТ
17:51, 21.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
президентът срещна премиера австрийската провинция бургенланд
Слушай новината

Възможности за дългосрочно партньорство в областта на възобновяемата енергия обсъдиха държавният глава и министър-председателят на австрийската федерална провинция Бургенланд. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Дългосрочно партньорство в сферата на енергийна трансформация, по-ефективното използване на енергия от възобновяеми източници и прехода към климатична неутралност обсъдиха на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на федерална провинция Бургенланд – Австрия Ханс-Петер Доскоцил. Бяха отчетени добрите отношения между България и Австрия в областта на икономиката и културата и набелязани конкретни области за тяхното надграждане.

Участниците в срещата се обединиха, че енергийната трансформация не е индивидуално състезание, а обща кауза, за постигането на която трябва да се обединят усилия и експертиза.

Президентът Радев открои успешния опит на австрийската федерална провинция Бургенланд в изграждането на съоръжения за добив на слънчева и вятърна енергия и посочи, че България може да го използва при постигане на общите европейски климатични цели, включително в изпълнението на дейностите, заложени в българския План за възстановяване и устойчивост. Държавният глава подчерта, че Зелената сделка изправя страната ни пред нови предизвикателства, в които сътрудничеството може да е особено полезно и да доведе до ползи за обществото и до добавена стойност за икономиката и на двете страни.

Обща бе позицията, че споделянето на добри практики между отделните страни в Европейския съюз и обменът на нови технологии в областта на зелената енергия са полезни за постигането на устойчиви решения в енергетиката във всяка от страните членки. Необходимостта от повишаването на енергийната сигурност и осигуряването на електроенергия на достъпна цена също бе сред темите на срещата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР с позиция след посещението в Битоля: Отново ставаме свидетели на говор на омразата срещу България
МВнР с позиция след посещението в Битоля: Отново ставаме свидетели на говор на омразата срещу България
Тежка катастрофа с двама загинали край Абланица
Тежка катастрофа с двама загинали край Абланица