НОВИНИ

Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване в българската акватория

проби пункта черно море показват замърсяване българската акватория
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 31.07.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

  • Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в допълнителни 17 пункта, разположени по цялото крайбрежие на Черно море, и в още 5 пункта в териториалното море;
  • На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България;
  • Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни - 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на стандартите за качество на околната среда;

Министерството на околната среда и водите осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

В периода 17 - 23 юли Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ извършиха пробонабиране с военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг - Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир „Нова Каховка“. Получените към момента резултати не показват превишения.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и от сателитното наблюдение не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили).

Басейнова дирекция „Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 - 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на съответните стандарти за качество на околната среда. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

Министерството на околната среда и водите извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама братя близнаци са задържани за подпомагане на убийството на 24-годишния Димитър
Двама братя близнаци са задържани за подпомагане на убийството на 24-годишния Димитър
Ботев Пловдив започна подготовка за мача с Арда Кърджали, трио остава в лазарета
Ботев Пловдив започна подготовка за мача с Арда Кърджали, трио остава в лазарета