НОВИНИ

Проблем с водопреносна тръба - каква е причината за теч в сграда в "Люлин"

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
10:37, 23.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

От дни жители на столичния квартал "Люлин" сигнализират компетентните органи за проблем с водопреносна тръба. Течът в сградата създава десетки въпроси - каква е основната причина и на кого е тази тръба - на "Софийска вода" или на "Топлофикация".

"Имаме сага със "Софийска вода", която започна вторник миналата седмица. Обадихме се. Дойде техник, провери. Каза, че трябва да дойде друг техник, кой да уточни мястото. Сряда дойде другият техник, уточни мястото, маркира го. Четвъртък дойде още един път, за да потвърди. Петък, събота, неделя, понеделник няма никой. Вторник дойдоха, ремонтираха го. Сълзенето, което беше, се превърна в течове из цялата северна част на фасадата на сградата. Основите са подгизнали от вода. "Софийска вода" след пореден сигнал от тази сряда изпратиха в четвъртък човек, който взе проби, за да анализира това от "Топлофикация" ли е или от тях. Извиках "Топлофикация". Провериха. Не е от тях. Това е студена, чиста вода. Не е канал. Не е топла вода от "Топлофикация", коментира Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му тази вода има налягане.

"Това е водопроводът на "Софийска вода", който влиза в сградата, който те ремонтираха и сега според мен трябва да направят ремонт на ремонта, за да отстранят по-тежките поражения, които нанесоха. Но, ако ще ги чакаме още 10 дни да дойдат и ако ще направят още по-големи поразии, ние ще влезем в зимата", допълни Павел Миланов.

В позиция до БНТ от "Софийска вода" заявиха, че са извършили проверки в блок 377 и се изчакват лабораторни резултати за последващите действия.

"На посочения адрес след получаване на сигнали от живущи са извършени поредица от проверки. Първата е била от специалисти, поддържащи канализационната мрежа, но не е установен теч. Извършена е втора проверка от звеното за откриване на скрити течове, но и при последващото разкриване на сградното водопроводно отклонение няма теч", допълват от "Софийска вода".

"Започваме цялата процедура отначало, което е абсолютно безсмислено. Има си техници, които могат да открият къде е течът и да започне да се копае веднага. Вече 11 дни се борим "Софийска вода" да отстрани теч, който наводнява сградата, наводнява основите. Ние сме два етажа под земята в момента и тази вода няма къде да отиде. Вече започна да заобикаля сградата и това я руши. "Софийска вода", когато има теч, който руши сграда, руши имоти на хората, е редно да действа приоритетно. Това не е някакъв теч на полето. При нас си тече вече 10 дни и се усилва постоянно, пробива от най-различни места. И добре, че помпата още издържа, за да извади водата в канализацията", допълни Павел Миланов.

"Това безхаберие от страна на "Софийска вода" е недопустимо. Има и напукани стени. Компрометират се основите на сградата. Не смятам, че ние сме тези, които трябва да понесем разхода и щетите", каза още Нина, собственик на имот в сградата.

Вижте още в прякото включване на Варсен Такворян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога Синеморец ще има пречиствателна станция?
Кога Синеморец ще има пречиствателна станция?