НОВИНИ

Продължава борбата по въздух с пожара на българо-гръцката граница

600 декара са обхванати от огнената стихия

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
12:02, 30.07.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Огънят на българо-гръцката граница отново премина на наша територия заради силния вятър през нощта. Стихията е прехвърлила и 15-метровата противопожарна просека. Преустановена е работата и на наземните ни екипи заради опасността от мини в района.

Продължава да бъде усложнена ситуацията на българо-гръцката граница. 600 декара са обхванатите площи от огъня заради активизирането на мини и на наша, и на гръцка територия. Рано тази сутрин всички екипи, които до този момент се бореха с огнената стихия бяха изтеглени. На място пристигна главен комисар Александър Джартов.

"Колегите опитали незабавно да спрат тези фронтове, са положили много усилия, но са започнали да се чуват гърмежи, което означава, че има отново мини, които създават непосредствена опасност за техния живот и здраве. Към момента разполагаме екипи по пътищата, така че да го атакуваме там, където е възможно. Без да се навлиза вътре на територията на гората, защото както споменах е твърде опасно", обясни главен комисар Александър Джартов.

"Самите пламъци от снощи, които вятърът разпали, е притеснително, защото преминава от едно дере в друго много по-бързо, отколкото го очакваме", каза Иван Атанасов, кмет на село Петрово.

Заради опасността от взривове през целия ден ще се разчита само на противопажарните самолети от Франция, които малко преди 10.00 часа започнаха да обливат пламъците с вода. За съжаление вятърът не утихва. Хората са изключително притеснени, но на този етап няма опасност за населените места, защото все още огънят е далече.

Вижте повече в прякото включване на Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гребане /скиф, 1/4-финали, мъже/: Кристиан Василев
Гребане /скиф, 1/4-финали, мъже/: Кристиан Василев
Кристиан Василев не успя да намери място на полуфиналите на скиф на Игрите в Париж
Кристиан Василев не успя да намери място на полуфиналите на скиф на Игрите в Париж