НОВИНИ

Продължава делото за мярката на съдружника на Васил Божков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:16, 23.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съдружникът на Васил Божков Георги Попов е дал показания и е съдействал на разследването. Прокуратурата поиска от съда "задържане под стража" или домашен арест. Делото се гледа вече 7 часа.

Георги Попов обясни, че се е върнал да изчисти името си и че вярва на българското правосъдие. Каза, че е управлявал международния бизнес на Божков и не знаел какво се случва по отношение на хазарта.

Прокуратурата обаче контрира, че именно Георги Попов е човекът, запознал Васил Божков с един от бившите председатели на комисията по хазарт, на когото са плащани подкупи, за да може лотарийните игри на Божков да бъдат облагани с такси по незаконна схема.

По-късно стана ясно, че в разпит Георги Попов е признал, че е запознал Васил Божков с един от бившите председатели на Държавната комисия по хазарта. В показанията си е заявил, че не е присъствал на срещата. Когато Божков и Попов са уговорили заминаването за Дубай, разговорът им е записан със СРС-та.

Попов е дал и подробни показания за влошените отношения между Божков и братя Найденови.

Пред съда каза още, че е искал да се върне в България още през март миналата година, но пандемията е отложила решението на властите в Обединените арабски емирства.

Доколкото по делото има доказателства за първоначалното му укриване от разследващите органи, ние внасяме искане в Специализирания наказателен съд и искаме от съда да му определи мярка "задържане под стража" или "домашен арест". Ходът на разследването е доста напреднал и наказателното производство е към своя край. Разбира се, трябва са приключим производството по мярката за неотклонение, след което ще престъпим към приключване на разследването и предявяване на същото на всички обвиняеми лица, каза Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

Все още се чакат документи от съдебните власти в Обединените арабски емирства, за да може да приключи самото разследване.

Също така стана ясно, че делата в Обединените арабски емирства са разделени на две - за екстрадицията на Васил Божков и Георги Попов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-та юбилейна церемония за наградите "Аскеер"
30-та юбилейна церемония за наградите "Аскеер"
Български гражданин е бил на борда на отклонения в Минск самолет, съобщи Захариева
Български гражданин е бил на борда на отклонения в Минск самолет, съобщи Захариева