НОВИНИ

Проф. Атанас Семов: За съжаление хаосът е коронясал планетата

bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 10.05.2020
7107
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

За съжаление хаосът е коронясал планетата и си мисля, че в такива моменти проличава способността на зрелите нации да отсяват важното от маловажното. В тези няколко месеца ние видяхме склонност и от властта, и от гражданите лесно да се посяга на основни права. Това е абсолютно недопустимо - освен в крайни случаи и в много ограничени мащаби.

Това заяви членът на Конституционния съд и дългогодишен преподавател в Софийския университет проф. Атанас Семов.

Той изрази своите опасения, че е видял случаи или е имало усещане, че базови институти на демокрацията не са особено необходими. "Масово хората констатират, че покрай коронавируса сме установили, че можем и без парламент". Според него това е много тревожна тенденция. И не е единствената.

Проф. Атанас Семов - член на Конституционния съд: Пълният ни отказ от осъзнаване, че по-висша ценност от образованието няма и че в една кризисна ситуация на цивилизованите държави първата грижа е да върнат учениците в училище. Ние върнахме пияниците в парковете, но не върнахме децата на училище. Защо, аз нямам обяснение.

Според него учебната година е можело да бъде удължена или пък да започне по-рано - на 1 септември, защото сега децата ходят навсякъде другаде освен на училище. Той уточни, че не омаловажава дистанционното обучение. И изрази възхищението си от българските учители, които за кратко време са се мобилизирали и са реагирали.

Той коментира, че България е една от шестте държави в Европа, които нямат индивидуална конституционна жалба.

Проф. Атанас Семов - член на Конституционния съд: В същото време гражданите не могат да поискат и от съдията си да остави неприложен закон, който противоречи на Конституцията, респективно съдията смята, че не може да направи това и дори не може да попита Конституционния си съд дали законът противоречи на Конституцията, или не. На практика имаме неосъществено върховенство на Конституцията.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън ще представи пътна карта за излизане от карантината
Борис Джонсън ще представи пътна карта за излизане от карантината
Вежди Рашидов: Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство
Вежди Рашидов: Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство