САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Вежди Рашидов: Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство

от БНТ
10:15, 10.05.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Животът

Вежди Рашидов иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата.

Това заяви председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Рашидов визира Червената къща.

Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание: Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей.

На въпроса ще поиска ли оставката на Боил Банов - той отговори, че единствено премиерът има право на това.

Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание: Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света.

Рашидов допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките. Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди.

Той коментира и че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. "Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов. Според него ще берем плодовете от това, че тези хора са в сянката.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Атанас Семов: За съжаление хаосът е коронясал планетата
Проф. Атанас Семов: За съжаление хаосът е коронясал планетата
Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори
Какви трябва да са наказанията за дрогираните шофьори