Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата все още събира доказателства за "шахтата убиец" в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:30, 28.01.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата все още събира доказателства по разследването за ,"шахтата убиец", която отне живота на 16-годишния Людмил преди година на столичния булевард "Иван Гешов". От държавното обвинение заявиха за "По света и у нас", че са направени запитвания до множество институции, но не от всички са получени отговори. Оттам увериха, че разследването върви към приключване. Трагедията стана на 14 февруари на метри от болница "Св. Иван Рилски". Людмил беше убит от токов удар, докато чакаше заедно с баща си на червен светофар, за да пресече.

Семейството на 16-годишния Людмил близо година търси отговор на въпроса кой е виновен за токовия удар, убил сина им.

Милка Миткова - майка на убития Людмил: Искаме справедлива присъда. Най-много това. Да си взимат наказанието.

Снежан Митков - баща на убития Людмил: Той гние в момента. Вместо да яде, да пие, да е сред нас. Ние още сме в шок. И аз се разболях от тази случка и аз не се чувствам добре.

Разследването за шахтата убиец тече повече от 8 месеца, а обвинени за трагедията все още няма. Днес мястото на инцидента е напълно обезопасено, а преместваемите обекти отдавна ги няма. Каква е истината за трагедията трябва да покаже анализът на десетки експертизи, назначени по случая.

От прокуратурата заявиха, че към момента са изготвени заключенията по всички съдебно-технически, медицински и видеотехнически експертизи. Предстои да се прецени дали да бъде назначена и допълнителна комплексна експертиза.

Изследва се и всеки един детайл свързан с полагането на тръбното трасе от 2011 г., когато е изградено, до датата на инцидента. Още миналата година от Столична община заявиха, че охранителни камери са засекли над 20 влизания на мистериозни работници месец преди инцидента.

Има налични данни в тази посока. Не мога предвид провеждащото се разследване да ги детайлизирам и конкретизирам. Мога само да ви каже, че се работи към установяването на конкретната дейност, която е извършена в района и дали тази дейност е свързана с конкретни действия, осъществявани в пространството на процесната шахта, каза Илиян Банков, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Това са традиционно тежки и обемни дела, които не могат да бъдат приключени в кратък срок поради спецификата на самото разследване, детайлността, в която трябва да бъдат установени всички обстоятелства, каза Десислава Петрова, говорител на СГП.

От прокуратурата заявиха, че по случая все още има отправени запитвания към някои институции останали без отговор. След като бъде събрана цялата документация едва тогава ще се прецени дали и на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения.

Разбираме дълбоката болка на родителите на загиналото дете. Аз мисля, че това е болка на цялото общество, каза Десислава Петрова, говорител на СГП. Много е важно да не се прибързва и да не стигне до повдигане на обвинение на лице, което в действителност няма отношение към случая, допълва тя.

По случая все още се събират доказателства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови противоепидемични мерки и в Сливен от понеделник
Нови противоепидемични мерки и в Сливен от понеделник
Премиерът обсъди напрежението около Украйна с посланиците от ЕС
Премиерът обсъди напрежението около Украйна с посланиците от ЕС