НОВИНИ

Проливни валежи у нас се очакват през новата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 01.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с температури, типични за лятото. Малко по-хладно остана по северното крайбрежие - на Калиакра - 17°, в Шабла - 16°, във Варна - 20°, но в Бургас - 27°, в София 29°, в Плевен 30° и във Велико Търново, Добрич и Шумен 31°.

Причина за необичайно топлото за началото на месец май време е мощен пренос на по-топъл въздух от Африка, с който продължава да се пренася и сахарски прах към Югоизточна Европа, включително и към Балканите. Според прогнозите концентрацията у нас ще остане повишена и утре, но още през нощта срещу понеделник, преносът ще се измести на изток от нашата страна.

Тази нощ по-значителна облачност и слаби превалявания, с голяма вероятност оцветени, ще има в югозападната половина от страната. Температурите и утре ще останат летни - минималните от 12° до 17°, максималните - от 28° до 33°, по Черноморието - от 23° до 27°. Температурата на морската вода по нашето крайбрежие е от 12° до 14°. Ще бъде предимно слънчево, с повече облаци през втората половина на деня, когато на изолирани места ще превали.

Ще духа слаб югозападен, в планините умерен, по високите части временно силен - западен вятър. Още по-топло време и в планините - максималните температури в Боровец и Пампорово 23° - 24°.

След слънчевото начало на деня, в следобедните часове, с по-голяма вероятност в масивите от Западна България, се очаква да превали.

И утре най-високите температури в Европа ще бъдат на Балканите. В по-голямата част от полуострова ще бъде и предимно слънчево. Валежи ще има северозападната част на от Балканите, на Апенините и в много райони от Централна и Източна Европа. Причината - средиземноморски циклон, който ще се премества на североизток през централните райони на континента до Прибалтика.

Предупреждение за значителни количества валежи и силен вятър е в сила утре в Полша, Чехия, Словакия, Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Проливни валежи се очакват и у нас през новата седмица, както и съществено захлаждане, при което максималните температури ще се върнат към обичайните за началото на месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинираните българи влизат без тест за COVID-19 в Дания
Ваксинираните българи влизат без тест за COVID-19 в Дания
Патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим
Патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим