НОВИНИ

Все по-малко българи си купуват агнешко месо от Гюргево заради коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 01.05.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

За втора поредна година Великденската трапеза е най-скъпа в Русе, според данните на системата за агропазарна информация. Традиционните продукти за празника струват около 110 лева за четиричленно семейство.

Преди пандемията русенци бяха свикнали да отскачат до съседния румънски град Гюргево, за да си напазаруват агнешко и козунак, защото са по-евтини. Сега обаче, заради PCR тестовете все по-малко българи успяват да пътуват дотам.

Сергиите на фермерския пазар в Гюргево са отрупани с прясно месо и зеленчуци. На търговците дори не се налага да рекламират стоката си, защото румънците не се пазарят и купуват по цели агнета за празника. За разлика от други години обаче българска реч почти не се чува.

"Заради коронавируса рядко идват вече българи. Само ако се връщат от път, от командировка минават и си взимат агнешко, но малко, килограм, два. Не е като преди", споделя Мариано – търговец.

Килограм агнешко в Гюргево се предлага за 12 лева, докато в Русе цената започва от 17 лева.

-БНТ: Защо е толкова евтино агнешкото при вас?
- Защото има много производители. Моето месо е директно от ферма в Тулча.

Агнешкото излиза още пó на сметка, ако се купи направо от обора, казва Росен Ганчев, който е единственият българин на пазара в Гюргево.

"Аз си купувам по-евтино от производителите, на 10 лева си купувам агнешко директно от най-близкото село Слобозия", споделя Росен Ганчев.

Българите предпочитат и румънския козунак, който излиза по-малко от пет лева. Единствено яйцата са по-скъпи, отколкото у нас. Бройката е 60 ст. А на пазара няма човек без маска, защото глобите са солени.

"Тук има по-голям контрол. Дори цивилна полиция има да ходи да следи за маските", разкри Росен Ганчев.

В страната продължава да действа вечерен час, но ще бъде отменен за нощта на Възкресение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 000 цветя "облякоха" една от емблемите на Русе
Над 30 000 цветя "облякоха" една от емблемите на Русе
Арести и демонстрации в Деня на труда
Арести и демонстрации в Деня на труда