НОВИНИ

Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 01.05.2021
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Великден в Румъния изглежда като мисия възможна, но само за три дни, докато важи отрицателният PCR тест. COVID-19 продължава да притиска северната ни съседка, а правителството удължи ограничителните мерки до 13 май. Маските са задължителни дори в хотелите, има и вечерен час. Хората нямат право да излизат навън от 22.00 до 5.00 ч., освен ако не докажат с декларация, че отиват на работа.

Макар и само на 60 километра от границата пътуването до Букурещ може да отнеме и 4 часа. Заради ремонта на Дунав мост опашките са километрични. Нужни са доза търпение и 20 лева за такса мост и винетка. А трафикът в най-гъсто населения град в ЕС ще ви отнеме повече от час, за да стигнете до центъра.

Гледката си заслужава, защото пред погледа се извисява 12-етажният дворец на Парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. Освен в лукс и разточителство, той е обвит и в мистерия.

"С много подземни помещения, с бункери - Чаушеску се е погрижил, един от бункерите да издържи дори и на ядрен взрив. Тези бункери имат тунели и изходни точки почти във всички краища на Букурещ", разказа Лили Ганчева, председател на сдружение „Еврорегион Данубиус".

Близо до Парламента е втората задължителна спирка за всеки турист - Старият град. Калдъръмените улички ще ви отведат да безброй кокетни ресторанти и кафенета. Преди пандемията на седмица в тях са отсядали над 10 000 клиенти казва, Богдан Петре, който е собственик на едно от кафенетата. Заради вечерния час нощният живот замрял, затова се ориентирал към нов бизнес.

"Сега като отворихме отново идват след работа младежи, поръчват наргиле, коктейли. Но туристи почти няма. Не разчитам много на този бизнес, затова направих спортен сайт, за да печеля и не се оплаквам", разкри Богдан Петре - собственик на заведение.

Единственият турист, който срещаме в Стария град, е Артуро от Истанбул, който учи във Виена.

"Избрах Букурещ, защото предварително знаех, че мерките са строги и има контрол, което е важно за моята безопасност. Освен невероятната архитектура най-много ме впечатлява гостоприемството на румънците, усмивките им, макар че са скрити зад маските", сподели Артуро Афтос.

Глобата за неносене на маска в Букурещ е 2500 леи, в по-малките градове е 500 леи.

"Ние живеем на страх, нон стоп със закона на гърба, икономия е паднала, всичко, всичко", споделя Сгубиано Никошор.

Заради пандемията в Румъния още са затворени концертните и изложбените зали. Дори сламените къщи, колибите и дървената църква, които пресъздават духа на румънското село през вековете до езерото Херестрау, са заключени и не могат да се разгледат отвътре. Наблизо обаче е Триумфалната арка.

Тя е построена в памет на загиналите войници от Първата Световна война. Висока е 27 метра и ще бъде реновирана със седем милиона евро.

Туристите, избрали Букурещ за Великден, трябва да знаят и че в петък, събота и неделя магазините затварят в 18.00 часа.

Текст: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и демонстрации в Деня на труда
Арести и демонстрации в Деня на труда
Начало на туристическия сезон във Варна: Колко са отворените хотели за Великден?
Начало на туристическия сезон във Варна: Колко са отворените хотели за Великден?