НОВИНИ

Начало на туристическия сезон във Варна: Колко са отворените хотели за Великден?

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 01.05.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започна летният туристически сезон. Традиционно първите гости в хотелите по българското Черноморие са румънци и българи, които идват за Великденските празници. Тази година обаче те са в пъти по-малко от миналата година, когато също обстановката беше пандемична и трудна за туризма.

Според туристическия бранш новите правила за влизане в България са закъснели. Това е накарало повече от половината туристи от Румъния да отменят почивката си у нас за Великденските празници.

Заповедта на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов беше издадена на 29 април, но влиза в сила днес. Според нея всички, които пристигат в България, могат да го направят по три начина - отрицателен PCR или антигенен тест, сертификат за поставена ваксина срещу COVID и документ за преболедуване на коронавируса.

Въпреки всички усложнения летният туристически сезон започна, но колко хотела отвориха за Великден.

И по Северното, и по Южното Черноморие за началото на сезона отвориха не повече от 10% от хотелите. Според бранша управляващите са закъснели с конкретните мерки, при които туристите ще могат да влизат у нас.

”Което се отрази негативно на румънските гости и реално на нас ни коства спад повече от 70% от записванията за Великденските празници от страна на румънските гости”, каза Христо Пенев, зам.-директор “Експлоатация” в курорта "Албена".

Закъсняла е и имунизацията на заетите в туризма.

"Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинират“, каза Румен Мончев, хотелиер.

"До сега в Румъния са ваксинирани 5 милиона души и страната ни се нарежда на 4-о място в Европа по ваксинация на населението. Така че близо 90% от румънците, които идват на почивка в България, са ваксинирани”, разкри Дима Поснава, мениджър “Румънски пазар” в курорта "Албена".

Това лято по българското Черноморие ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа. Сезонът ще спасяват и българските летовници.

"Английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно отменят чартърните си програми за месеците май и юни", каза Иван Кирязов, туроператор.

"България е една безопасна държава, но се нуждае от много адекватна и много целенасочена реклама към немски, към френски, към полски пазар”, споделя Христо Пенев, изтъкна зам.-директор “Експлоатация” в курорта "Албена".

Повечето от пристигащите днес у нас влязоха в България с отрицателен PCR тест. Доволни са, че има нови правила, защото ще могат да направят своя избор как да пътуват.

В случай, че пристигащите в България не представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест, подлежат на 10-дневна карантина.

Текст: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?
Пътуване за празниците: Какви ограничения важат в Румъния?
Опашки за ваксини: Интересът към зелените коридори продължава
Опашки за ваксини: Интересът към зелените коридори продължава