НОВИНИ

Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:37, 20.01.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Проливни дъждове и ветрове връхлетяха някои части на страната през последните дни, но снегът все още не е изненадал никого. По данни на климатолози, тази зима е възможно да се окаже най-топлата у нас. До момента температурата е с 5 градуса по-висока от обичайното. Това според експерти е новото нормално за студения сезон у нас, защото трендът на повишение на средните температури в България от началото на века е с около 0,5 градуса на десетилетие.

Къде е снегът, питат се хората и се шегуват, че пролетта идва вече през януари.

"Може би сме на прага да имаме най-топлата зима, откакто имаме измервания. Това ще се реши обаче от февруари, който държи скрития коз. Средата и краят на следващата седмица вече температурите ще си бъдат с типично зимни стойности. Не се очакват някакви сибирски студове, но пък едни температури от порядъка на минус 6 до минус 8 - 10 градуса в края на следващата седмица не са изключени", заяви Симеон Матев - доктор по климатология.

Земеделците не се оплакват. Ангел Вукодинов показва полето си с ечемик и прогнозира добра реколта.

"Наистина той е в една оптимална фаза, даже и повече от добра, би било предпоставка за една добра реколта, ако ние си свършим работата и природата си свърши работата. Ако нямаме големи, екстремни ситуации от тук нататък, ако има студове да има преди това сняг, може да очакваме една нормална, добра реколта", каза Вукодинов.

Учените обаче не крият опасенията си за реколтата, ако февруари поднесе изненади.

"Ако да речем може да се случи февруари месец да паднат температурите до минус 15 - минус 20 градуса за около 24 часа или за две денонощия, почти е сигурно, че 20 - 30% от посевите могат да измръзнат", посочи проф. Иван Янчев от Аграрния университет - Пловдив.

Топлите зими се превръщат в тенденция.

"Последните 4 - 5 - 6 зими това необичайно топло време се повтаря многократно и прилича не на ненормално, а на новото нормално. Ние трябва да свикваме с тази нова нормалност", обясни Симеон Матев.

Топлото време ще се отрази добре на сметките, но създава други битови проблеми.

"За мен топлото време има три много лоши черти - първата е грипът, второто е, че не мога да карам сноуборд и ски и третото - най-лошото, поне за мен е, че зелето се разваля. От грипа мога да се излекувам, след две седмици може да има сняг, а никой няма да ми върне киселото зеле", коментора Николай Николов.

Снегът и студът вероятно ще се върнат през следващите седмици. Време е вече да ни изненадат.

По темата работиха: Йоана Миланова и екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви отпаднаха на четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Ню Делхи
Сестри Стоеви отпаднаха на четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Ню Делхи
Стартира модернизацията на жп линията София - Драгоман (обобщение)
Стартира модернизацията на жп линията София - Драгоман (обобщение)