НОВИНИ

Пропалестинска демонстрация събра около 17 000 души в германския град Дюселдорф

пропалестинска демонстрация събра около 000 души германския град дюселдорф
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:09, 04.11.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Около 17 000 души са се включили в пропалестинска демонстрация в германския град Дюселдорф днес. По предварителни данни са се очаквали едва 1000 протестиращи, чиито имена са присъствали в подписка.

Полицията информира, че се е наложило да се намеси само в епизодични случаи. Полицейски говорител обяви в късния следобед, че демонстрацията като цяло протича спокойно.

Поради неочаквано големия брой участници маршрутът на шествието на протестиращите през центъра на града е бил съкратен, посочва ДПА. Участниците в митинга са имали сборен пункт на брега на река Рейн за последен протестен тур.

Не повече от 400 души са се събрали в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа в град Мюнстер, също като Дюселдорф в западната част на Германия. Там са задържани четирима души, като в скандиранията на двама от демонстрантите срещу Израел е имало забранени от закона думи, посочва агенцията.

Освен това органите на реда са наложили десет глоби, защото демонстранти са носели плакати и са раздавали пропагандни материали, съдържащи език на омразата.

Протестиращите в подкрепа на палестинците пред централната железопътна гара в друг германски град - Дуисбург, са били малко над сто, допълва ДПА.

В Берлин тази вечер също има пропалестинска демонстрация. Полицията в германската столица предупреди, че властите няма да толерират каквито и да било скандирания, лозунги или плакати с антисемитско или антиизраелско съдържание, както и такива, които величаят насилието или тероризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските шахматисти направиха ремита във FIDE Grand Swiss
Българските шахматисти направиха ремита във FIDE Grand Swiss
Баскетболните национали на България до 14 г. с победа и загуба срещу Румъния
Баскетболните национали на България до 14 г. с победа и загуба срещу Румъния