Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проучване: Работим все повече, за да напълним бюджета

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:37, 25.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
проучване работим все повече напълним бюджета
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Денят на данъчна свобода тази година се пада на 26 май, показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е чисто аналитична дата, която показва колко дни са необходими, за да бъде "напълнен" държавния бюджет. Тази година денят на данъчна свобода е с шест дни по-късно в сравнение с миналата. Една от основните причини е по-голямото количество пари, които се преразпределят през Министерството на финансите.

"Държавният бюджет, приет едва в края на февруари, предвижда публични приходи от над 57 млрд. лв. през 2022 г. Приемайки, че за ден изработваме по средно 392 млн. лева – изчислено на база прогнозирания при приемането на бюджета БВП в размер на 143 млрд. лева – то ни трябват поне 146 дни за да попълним държавата хазна, обясняват от ИПИ.

Анализаторите припомнят още, че държавата придобива все по-важна роля в икономиката след пандемията от COVID-19. Средносрочната бюджетна прогноза на страната предвижда консолидираните приходи да се задържат на нива около 40-те процента, а бюджетният дефицит да остане около или дори над 3% от БВП поне до 2024 г. Това означава, че денят на данъчната свобода ще се задържи в края на май и в следващите години, обясняват още експертите.

През 2022 г. в бюджета е заложен дефицит в размер на 5,9 млрд. лв. или 4,1% от БВП на страната. Това е преди да бъде направена актуализацията, която се очаква от юли.

"Въпросните 5,9 млрд. лв. се равняват на над 15 дни за отработване. Това са допълнителните дни, през които икономиката би работила само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка тежи върху данъкоплатците – макар и отложено в бъдещето", пише в доклада на Института за пазарна икономика.

Заедно с това България получава безвъзмездна помощ от европейските граждани, като заложените постъпления от бюджетна на ЕС са над 5,1 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика ни спестяват близо 13 дни работа за държавата. Официалната дата на данъчната свобода – 26 май - отчита всички приходи, в т.ч. „приноса“ на европейските данъкоплатци.

И през тази година основно ще работим, за да платим две основни групи от данъци. Общо за преките данъци и социалните и здравните осигуровки са ни нужни близо 58 дни – 24 дни за преките данъци и 34 дни за осигурителните фондове. За косвените данъци са ни нужни 54 дни, като близо 38 дни са само за приходите от ДДС. Имуществените данъци, които са ключов приходоизточник за общините, ни отнемат малко над 3 дни.

Анализаторите допускат, че е възможно актуализацията на бюджета да измести още деня на данъчна свобода и да се наложи всеки един да изкарва все повече пари за бюджета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Габриела и Стефани Стоеви получиха престижна награда
Габриела и Стефани Стоеви получиха престижна награда
Симон Антони Иванов започна с победа в Гърция
Симон Антони Иванов започна с победа в Гърция