НОВИНИ

Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:05, 18.07.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?
Слушай новината

Публикация във "Фейсбук" твърди, че руският самолет, който се вижда на тази снимка, е гасил пожари в България преди 17 години. Само за девет часа тя е събрала над 2400 реакции и е споделена над 1500 пъти.

Това е поредна публикация, в която се отбелязва ролята на Русия като наш спасител по време на пожарите. Твърди се, че ЕС и САЩ не ни помагат достатъчно, както и че нашата техника сме я подарили на Украйна и затова сега е трудно да се справим.

Контекстът, в който е поставено изображението на самолета, не отговаря на истината. Няма данни този самолет да е гасил пожари в България.

Как установихме това?

С помощта на инструмента Google Lens търсим първоизточника на снимката. Откриваме десетки публикации в различни медии от различни години, в които е използвано същото изображение.

Автор на снимката е Дмитрий Пичугин. Тя е направена в Русия през 2008 година. Преди 16 години - година след пожарите, които се предполага, че е гасил. Посочен е моделът на самолета Beriev B-200Chs. Снимката е публикуван и в Уикипедия, откъдето вероятно достига до различните медии, които онагледяват материалите си.

Самолетът "Амфибия Бе-200" е специален летателен апарат, който се използва при пожари. Той може да загребва вода директно от голям водоем, което го прави ефективен.

През юли 2007 година в България е имало пожари в Старозагорска област. Над 300 000 хектара в планински район са били обхванати от огъня.

България търси помощ от Центъра за информация и мониторинг на ЕК и от НАТО на 21 юли 2007 г. През този период има пожари в цяла Южна Европа. В Гърция загиват двама пилоти докато гасят пожари, жертва пилот има и в Италия.

Имало е осигурен хеликоптер за борба с пожарите от страна на Турция като член на НАТО. От българска страна са поискали той да остане в готовност, но не е бил използван. Това става още на 21 юли.

Поискана е помощ и от Русия, се съобщава в документа на НАТО. Тя е приета. Самолетът обаче закъснява, се съобщава в новинарските емисии на БНТ от 21 юли 2007 година.

Макар и със закъснение, у нас пристига руски транспортен самолет IL-76. Но това не е модерният самолет-амфибия Бе-200, чиято снимка циркулира в социалните мрежи.

Снимките по-долу са от пожара край с. Дълбоки, Старозагорско от 21 юли 2007 година:

Кадри: БНТ

Така изглежда самият самолет, който помага на българските огнеборци:

Стоп кадрите са от емисията "По света и у нас" от 22 юли 2007 г.

Заключение: Снимката на самолета амфибия в публикацията е манипулативна. Този модерен самолет не е гасил пожарите в България преди 17 години. Русия се отзовава на поисканата помощ, но с друго летателно средство. В потушаването на пожарите у нас през 2007г. се включва и Турция като член на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси