НОВИНИ

Проверка на факти: Генерал-майор, полковник или подполковник е Николай Марков от ПП "Величие"?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:45, 13.06.2024
13695
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
николай марков величие
Слушай новината

На 10 юни в предаването "Още от деня" по БНТ в отговор на въпрос на водещата "Подполковник или полковник си тръгнахте от НСО?" Николай Марков заяви: "Генерал-майор". "Настина ли?", попита отново водещата. "Да", потвърди той.

В своите публични изяви от години той се представя като полковник Марков.

Генерал-майор, полковник или подполковник е Николай Марков - ето какво показа нашата проверка:

Военните звания са уредени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Съгласно него старши офицерски звания са: "майор", "подполковник" и "полковник". Висшите офицерски звания са: "бригаден генерал", "генерал-майор", "генерал-лейтенант", "генерал".

На сайта на Нов български университет е посочено, че Николай Марков работи там като асистент в департамент "Национална и международна сигурност". Приложена е кратка биографична информация за него. От нея става ясно, че е придобил военно звание "подполковник" от Въоръжените сили.

Марков е работил в Националната служба по охрана в периода 1993 - 2007 година. От източници там също получихме потвърждение, че той е бил със звание "подполковник". Марков е дисциплинарно уволнен от НСО.

Изпратихме запитване и до Министерство на отбраната - институцията, която има пряко отношение към военните звания. От там също не потвърждават Николай Марков да има звание "генерал-майор" или "полковник".

На 10 юни в Youtube канал, свързан с партия "Величие", по време на живо предаване Ивелин Михайлов, близък съратник на Николай Марков и съосновател на партията, в негово присъствие и съгласие казва:

"Най-важният въпрос сега е Полковника полковник ли е или подполковник? И ние вече даваме официален отговор - това му е прякорът - Полковник. И така искаме да му се казва - с прякор."

Заключение: Проверката ни показа, че твърденията на Николай Марков, че е генерал-майор или полковник, не отговарят на истината. Нито една от институциите, които имат отношение към военните звания, не потвърди, че той е генерал-майор в българската армия или полковник. Напротив, в деня след изборите от "Величие" сами признават, че "Полковник" е прякор на Николай Марков, а не звание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Не са минали и 24 часа от оставката ми и наддаването в БСП започна
Нинова: Не са минали и 24 часа от оставката ми и наддаването в БСП започна
Пета поредна победа на Динко Динев го праща на четвъртфиналите на турнир по тенис в Сърбия
Пета поредна победа на Динко Динев го праща на четвъртфиналите на турнир по тенис в Сърбия