НОВИНИ

Проверки в общината и областната управа на Бургас заради статута на земите край "Росенец"

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 29.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция влезе в община Бургас. Проверката на разследващите е свързана със статута на земи в парк "Росенец". По информация на БНТ се проверява заповед на кмета Димитър Николов от 2013 г. При акцията няма задържани.

Екипи на Икономическа полиция, заедно с униформени, влязоха тази сутрин в общината. Разпитани са свидетели, иззети са и документи, свързани с над 4000 декара общинска земя в Росенец.

Теренът е върнат на държавата след съдебно решение, но част от него вече е собственост на частни фирми. Проверки имаше и в областната администрация.

"Знам, че са изискали някакви документи отпреди две-три години и ги разглеждат в момента", обясни Божан Божанов, зам. областен управител на Бургас.

Мъж, който признава, че води скитнически начин на живот, е бил привикан като поемно лице.

"Какво да видя горе. Влизам в една стая, подписвам документи и дим да ме няма", казва Илиян Стоянов.

БНТ: Защо ги подписахте тези документи?

- Защото така, за някакъв си хлебозавод.

Според депутата и член на антикорупционната комисия в НС Константин Бачийски заповедта за отдаване под наем на бившия хлебозавод е със същия номер като документа за деактуването на земите в Росенец.

"Имаме две заповеди с абсолютно един и същ номер и една и съща дата, но с различно съдържание. Официално в регистъра стоеше Заповед 3080 от 06.11.2013 г., която се отнася за някакво помещение на хляб и хлебни изделия. Има заповед със същия номер, но с абсолютно различно съдържание, с което се деактува собствеността на около 4600 декара публична общинска собственост на лесопарк "Росенец", обясни Бачийски.

Сега общината си е върнала 3500 декара, но 1000 от тях, около морския бряг, липсват, казва още депутатът.

От община Бургас уточниха в свое писмено становище, че всички техни действия са законосъобразни. Земите са деактувани в изпълнение на решение на съда и върнати на държавата. Общината няма право да продава, нито да се разпорежда, защото така е присъдено от българския съд.

По случая е образувано досъдебно производство, но нито полицията, нито прокуратурата коментира случая.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха курбан за здраве на пътя Пловдив - Смолян
Раздадоха курбан за здраве на пътя Пловдив - Смолян
Мура се раздели с Шимунджа и назначи негов заместник
Мура се раздели с Шимунджа и назначи негов заместник