НОВИНИ

ЕСПЧ с призив към Русия да отмени разпускането на Центъра за човешки права "Мемориал"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:27, 29.12.2021
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съд по правата на човека в Страсбург призова Москва да отмени днешно съдебно решение за разпускането на Центъра за човешки права "Мемориал".

Европейското правосъдие се нуждае от време, за да разгледа жалба на центъра и забранената вчера негова централна структура "Мемориал". Правозащитниците са обвинени в нарушаване на закона за "чуждестранните агенти". Център "Мемориал" разследва сталинските чистки и поддържа списък с политически затворници, включително критика на Кремъл Алексей Навални.

Списъкът включва и "Свидетелите на Йехова", както и мюсюлмани, осъдени за тероризъм. Вашингтон осъди решението за закриване. Париж и Лондон го обявиха за "ужасна загуба за руския народ" и пореден "смразяващ удар върху свободата на словото" в Русия.

"Мемориал" може да бъде ликвидиран, ако Русия престане да измъчва, отвлича, задържа и да не разследва тези случаи. Ако тези практики спрат никой няма да идва в "Мемориал" и да иска защита", заяви Мария Ейсмонт - адвокат на центъра за човешки права "Мемориал".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от половин България е в жълтата ковид зона
Повече от половин България е в жълтата ковид зона
Джокович няма да получи медицинско разрешение за Аустрелиън Оупън
Джокович няма да получи медицинско разрешение за Аустрелиън Оупън