НОВИНИ

Пендаровски връчи мандат на Ковачевски за съставяне на правителство

Александър Марков
от Александър Марков
14:43, 29.12.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Република Северна Македония ще има ново правителство в средата на януари. Президентът Стево Пендаровски по-рано днес връчи мандат за съставяне на правителство на новия лидер на Социалдемократическия съюз Димитър Ковачевски. Той покани Кирил Петков на разговори в Скопие през януари.

47-годишeн възпитаник на "Харвард" и бивш заместник-министър на финансите, звездата на Димитър Ковачевски изгря в края на октомври, когато управляващият Социалдемократически съюз загуби местните избори. Ковачевски е наследникът на Зоран Заев.

В синхрон със сигналите от София Ковачевски промени риториката: бизнесът, а не само историята, трябва да е в основата на двустранните преговори. И покани Кирил Петков в Скопие още през януари.

Малко известният сред обществеността в югозападната ни съседка Ковачевски очаква план за действие за отблокиране на пътя на Скопие към ЕС, но не се ангажира със срокове.

Ковачевски предлага План за действие. Кирил Петков - нови съвместни работни групи по икономика, бизнес и енергетика, които да допълнят историческата.

Според наблюдатели от Скопие трябва да се даде възможност на Ковачевски и Петков да започнат разговорите между двете страни по същество.

Как новите работни групи ще повлияят разговорите за историята и как ще решат проблема с говора на омразата - остава неясно, според експерти.

Очаква се новото правителство в Скопие да положи клетва в средата на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР очаква поскъпване на природния газ с повече от прогнозираните 14%
КЕВР очаква поскъпване на природния газ с повече от прогнозираните 14%
Дядо Коледа зарадва бездомните хора в Русе
Дядо Коледа зарадва бездомните хора в Русе