НОВИНИ

Ще има ли ново поскъпване на цената на газа с 14%?

Николай Минков
от Николай Минков
12:25, 29.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ново поскъпване на цената на газа с 14% обсъди днес Комисията за енергийно и водно регулиране. С предложението синьото гориво ще струва 117 лева за мегаватчас.

Цената на газа скочи с над 100% само през тази година и очевидно ще посрещнем новата 2022 година с още едно увеличение.

Заседанието се проведе неприсъствено в КЕВР. В онлайн връзка директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че само през миналата седмица синьото гориво е ударило исторически рекорд на европейските пазари от 180 евро за мегаватчас, поради което е логично да се поиска поскъпване от 1 януари следващата година. Той увери, че всички поети ангажименти по Националния извънреден план са изпълнени от дружеството и има достатъчни количества в газохранилището "Чирен". През изтичащата година България е постигнала рекорд от историческо потребление на газ от страна на бизнеса.

Работодателите попитаха защо при положение, че цената на руския газ е толкова висока България не внася договорените през 2013 година 1000 кубически метра азерски газ, които са по-евтини спрямо руското гориво.

Икономически анализатори обясниха, че в тази ситуация КЕВР има малко лостове, които да повлияят върху цената на газа. Не така стои въпросът с правителството, което може финансово да компенсира и индустрията, и потребителите заради високия газ, тоест да не поскъпне парното за бита.

"При този микс, който имаме, очевидно не може да се направи по-добра цена. Въпросът е защо имаме този микс, защо не потребяваме повече азерски газ, а го отклоняваме, въпреки че такава възможност има по съществуващите газопроводи и връзки. И това е въпрос, който бизнесът задава, защото е известно, че азерският газ в момента е в пъти, няколко пъти по-добра цена от този, който получаваме по дългосрочния договор с Газпром", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Васил Велев предупреди: Инфлацията може да достигне двуцифрено число

"България печели толкова много от износа на ток и от продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване на домакинствата. Тоест тези средства ги има. Просто е въпросът и механизмът да се уточни и да се получи одобрение от Европейската комисия", допълни икономистът Георги Ангелов.

Икономисти: Да се намери решение за повишаване на доходите заради високата инфлация

Дали КЕВР ще уважи ценовото предложение на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с 14% ще стане ясно в ранните следобедни часове на 1 януари на закрито заседание на регулатора.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на "Булгаргаз" сезира ДАНС заради изтичане на информация
Директорът на "Булгаргаз" сезира ДАНС заради изтичане на информация
Раздават курбан за по-малко жертви по пътищата
Раздават курбан за по-малко жертви по пътищата