НОВИНИ

КЕВР очаква поскъпване на природния газ с повече от прогнозираните 14%

Николай Минков
от Николай Минков
14:44, 29.12.2021 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ново поскъпване на цената на газа с 14% обсъди днес Комисията за енергийно и водно регулиране. С предложението синьото гориво ще струва 117 лева за мегават час. Цената на газа скочи с над 100 % само през тази година и очевидно ще посрещнем новата 2022 година с още едно увеличение.

Шефът на "Булгаргаз" обясни защо се налага поредното поскъпване на синьото гориво.

"Председателят на КЕВР Иван Иванов призова държавата да се намеси с мерки за компенсиране на бита и бизнеса заради газа", каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че съществува погрешно впечатление, че енергийната комисия определя цената на природния газ.

"Искам съвсем ясно да заявя, КЕВР, съгласно закона и подзаконовите нормативни актове, единствено утвърждава цената на природния газ. Заявлението, което идва от "Булгаргаз", ние проверяваме дали е в съответствие с българското законодателство, с европейското законодателство, с подзаконовите актове на Република България и в съответствие с договорите на "Булгаргаз" с външните доставчици, както от Азербайджан, така и от Русия. Така че КЕВР няма свободата да определя цената. Тя просто се произнася единствено върху заявлението и когато заявлението е в съответствие с тези документи, които изброих, Комисията утвърждава тази цена", обясни Иван Иванов.

Ще има ли ново поскъпване на цената на газа с 14%?

Разбира се, всички следят, че последните 20 дни и след заявлението, подадено на 10 декември, цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши поради съществуващото напрежение в Европа и в Света и поради това, че в определени дни капацитета на газопровода Ямал-Европа не е бил използван от доставчика "Газпром" за количества към Европа, допълни Иванов.

"Всичко това доведе, както газа и г-н Павлов, до 180 евро на мегават час. Но за фючърсните сделки, последното, което съществува е, че в понеделник те завършиха на 108 евро, а във вторник на 104 евро и 55 цента за мегават на час. Така или иначе това е значително по-високо от фючърсните сделки, които бяха основа за заявлението, което "Булгаргаз" подаде към регулатора на 10 декември. Т.е. би следвало да очакваме едно не малко повишение на цената на природния газ, считано от 1 януари по причини, които наистина са изцяло извън страната и извън възможността на съответните органи в Република България да влияят съществено на тази цена", прогнозира Иван Иванов.

Председателят на КЕВР поясни още, че тъй като природният газ беше извън обхвата на мораториума, се оказа така, че топлофикационните дружества в страната продължават да калкулират една твърде ниска цена на природния газ във фактурите за своите клиенти, битови и небитови, а в същото време на входа цената на природния газ бързо нараства.

"Надявам се, че ще има от страна на изпълнителната власт и Народното събрание предприети мерки за компенсиране на тези наистина много големи финансови затруднения на топлофикационните дружества", каза Иванов.

Според икономически анализатори, държавата разполага с нужните финансови лостове, за да компенсира по-високата цена на газа.

"България печели толкова много от износа на ток и от продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване за домакинствата на отоплението. Т.е. тези средства ги има. Просто е въпрос механизмът да се уточни и да се получи одобрение от ЕК", коментира икономистът Георги Ангелов.

Васил Велев предупреди: Инфлацията може да достигне двуцифрено число

Работодателите попитаха, защо България не доставя по 1 млрд. куб. метра по-евтин азерски газ, договорени още през 2013 г. И не приемат мотива, че газовата връзка с Гърция не е готова.

"При този микс, който имаме, очевидно не може да се направи по-добра цена. Въпросът е защо имаме този микс, защо не потребяваме повече Азерски газ, а го отклоняваме, въпреки че така възможност има по съществуващите газопроводи и връзки. И това е въпрос, който бизнесът задава, защото е известно, че азерският газ в момента е в пъти, пъти по-добра цена от този, който получаваме по дългосрочния договор с "Газпром", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Окончателното решение с колко ще поскъпне газът ще бъде взето на 1 януари на закрито заседание на КЕВР.

По темата работиха Николай Минков и Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са финалистите в една от най-оспорваните анкети "Спортист на годината"
Ясни са финалистите в една от най-оспорваните анкети "Спортист на годината"
Пендаровски връчи мандат на Ковачевски за съставяне на правителство
Пендаровски връчи мандат на Ковачевски за съставяне на правителство