НОВИНИ

Прокуратурата ще призове Бойко Рашков като свидетел за строежа на "Хемус" (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:37, 29.12.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата ще призове за разпит вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото за строителството на магистрала "Хемус". От МВР все още не са установили движението на изтеглените 53 милиона лева авансови плащания, а единствения обвиняем е дал частични обяснения къде е оставил парите.

Разследването за авансовите плащания по изграждането на ЛОТ-5 на магистрала "Хемус" вече е много обемно и освен дейността по "изпирането" на 53 милиона лева от единствения за момента обвиняем Борислав Колев касае и данни за извършени престъпления при прехвърлянето на парите през верига от фирми-фантоми. Според държавното обвинение голяма част от доказателствата до момента са събрани от наблюдаващите прокурори, а не от ГДБОП, на които е възложена работата.

"До този момент органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства. Включително и за това къде може да са трансферирани сумите след преминаването им през т.н. "фирми-бушони", заяви Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата съобщиха още, че обвиняемият Борислав Колев три пъти бил отказал да даде показания пред разследващ полицай. Пред наблюдаващите прокурори обаче е дал частични обяснения къде е оставил въпросните пари. Потвърдил ги е и при разпит пред съдия.

Наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус" си направиха самоотвод

"В тази връзка прокурори от СГП са извършили следствен експеримент с участието на обвиняемия и в присъствието на неговия защитник. С оглед проверка на обясненията му и установяване движението на паричните средства", заяви Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата отбелязват, че въпреки многото неизвестни за движението на парите, пред Българското национално радио вътрешният министър Бойко Рашков е заявил, че за него не е тайна къде са отишли тези пари.

"От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им. А така също и за крайните им получатели, макар същата до момента да не е била докладвана от ГДБОП в Софийска градска прокуратура", заяви Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

Именно за тези обстоятелства наблюдаващите прокурори ще разпитат Бойко Рашков и се надяват неговите показания да бъдат повод за привличане на нови обвиняеми, дори да се установи и вероятният краен получател на парите.

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"

"Г-н Рашков ще бъде призован и се очаква поведението му да бъде като на всеки един гражданин и да съдейства на прокуратурата. Аз лично не допускам, че той може да не пожелае да дойде", заяви Иво Илиев, заместник градски прокурор на София.

От прокуратурата заявиха, че ако Бойко Рашков даде конкретни данни за движението на въпросните пари, както и за замесени заподозрени, веднага ще бъдат предприети обиски и изземвания, както и разпити на посочените от вътрешния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима от Реал Мадрид са заразени с коронавирус
Четирима от Реал Мадрид са заразени с коронавирус
Откриха статуя на Роналдо в Индия
Откриха статуя на Роналдо в Индия