НОВИНИ

Зелени иновации: Бивши казарми в Хърватия стават високотехнологични центрове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:02, 29.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Нулева безработица в пограничен район, европроекти, икономика с висока добавена стойност - този пример идва от Хърватия.

Хърватският национален план за възстановяване, който получи одобрението на Европейската комисия, залага на "зелени проекти". Такива се изпълняват в град Чаковец, където се намира технологичен иновационен център.

Сътрудничеството между местни власти, наука и бизнес и интелигентното използване на европейските фондове са превърнали бивши казарми в модерен технологичен и иновационен център и бизнес инкубатор.

Намира се в хърватския град Чаковец на границата между Унгария и Словения. Тук се изпълняват проекти по европейски програми заедно със съседите.

Технологичният център вече десет години подкрепя стартъпи и хора, които искат да развиват бизнес в северната хърватска област Меджимурие.

"Както показва името ни, фокусът ни е върху хай тек бизнеса. Основно подкрепяме компании в ай ти сферата, инженеринга, но също и от творческия сектор. Досега повече от 80 компании са преминали през бизнес инкубатора, като в момента имаме 51 компании", казва Иван Плачко, директор на Технологичен и иновационен център Меджимурие.

В комплекса се предоставят офиси и споделени работни пространства. 3D принтери създават разнообразни компоненти за бизнеса и производството, но също и пресъздават макети на емблематични места в Чаковец. В специален център се обучават и усъвършенстват специалисти. Всеки ден десетки деца провеждат занимания. Има дори еко музей.

"В момента имаме три сгради, които бяха пълни през последните две години. Планираме разширяване и обновяване на още три сгради, за да можем да приемаме повече стартъпи и да подкрепяме още нови компании. Също и да продължим да организираме обучения, семинари и да разширяваме общността си", обясни Иван Плачко.

В Чаковец се гордеят със силния си предприемачески дух и искат да развиват икономика с висока добавена стойност. Специален акцент е поставен върху зелените решения.

Основната част от средствата от хърватския План за възстановяване са именно за проекти по т.нар. "зелен преход". Планът, който беше подаден в началото на годината, получи одобрението на ЕК през юли.

"В своя план Хърватия е поискала само безвъзмездно финансиране и е получила одобрение за 6,3 милиарда евро. Ако погледнете в съотношение към БВП, е може би най-високо в целия Европейски съюз, близо 12,5%. Планът вече се изпълнява. Първият транш от 818 милиона евро е получен през септември, а очакванията са Загреб да поиска следващия през януари", обясни Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в Хърватия.

Процесът трябва да се извърви, има много дребни технически детайли, които изискват обаче доста работа и отнемат доста ресурси, допълни Цветан Кюланов - и.д. ръководител на представителството на ЕК в България.

Пример за умелото използване на европейското финансиране е и музеят, в който е превърнат стар замък, пазещ културното наследство на тази част на Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност от срутване на къщата в Белица, в която се вряза камион
Има опасност от срутване на къщата в Белица, в която се вряза камион
Баскетболистите на България до 15 г. победиха младежите на Полша в контрола
Баскетболистите на България до 15 г. победиха младежите на Полша в контрола