НОВИНИ

Психология на дузпите, част 1

Португалия и Франция изиграха двубой, който кореспондираше напълно със случилото се дотук в турнира

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
14:21, 06.07.2024
Чете се за: 05:57 мин.
Национални отбори
психология дузпите
Слушай новината

В единия край на стадиона в Хамбург Кристиано Роналдо и Пепе се прегръщат тъжно. 80 години и 353 мача за Португалия и две кариери, които вероятно приключват за националния отбор. На другия край французите начело с Килиан Мбапе се радват под звуците на вече приватизираната и използваната от повечето нации Freed from desire.

Португалия и Франция изиграха двубой, който кореспондираше напълно със случилото се дотук в турнира – „петлите“ бележат трудно, но и е почти невъзможно да им вкараш гол, неслучайно до момента имат две нулеви равенства, две победи с по 1:0 и едно реми – 1:1 срещу Полша. Само 4 гола в груповата фаза. От другата страна португалците започнаха добре, но в последните си 3 срещи – срещу Грузия, Словения и Франция, така и не успяваха да реализират. Натискат, създават положения, но головете липсват. Така че може би доста логично беше и дуелът между тези две страни да кулминира с дузпи. И макар това да е най-атрактивната част от футбола, вероятно за доста хора е любопитно просто да анализират поведението на състезателите – цялата процедура от отиването до наказателното поле, изпълнението, радостта, психологията, опита да влияеш на противника.

Роналдо е в центъра на терена, Мбапе – край тъчлинията, леко отделен от съотборниците си и вече облечен с яке.

Вратарят на Португалия Диого Коща вече познава тази територия – той стана първият страж, спасил три дузпи на европейско първенство при изпълнения от бялата точка само няколко дни по-рано срещу Словения, сега е в разговор с колегите си Жозе Са и Руи Патрисио, както и с треньора на вратарите на португалците Инаки Бергара. Репутацията на колегата му във Франция също е забележителна – вратарят отразява 23.7% от дузпите, което е доста по-висок дял от средното за неговите колеги, спасяващи 18% от наказателните удари.

„Петлите“ са в сложна ситуация, не са печелили дузпи от 26 години, загубиха финалите на Световните първенства през 2006 и 2022 след дузпи. Следва жребият. И Роналдо подхожда странно – печели и двете хвърляния на монетата, но след като избира дузпите да се бият на вратата, зад която са феновете на Португалия, предпочита неговата страна да изплнява втора, което статистически е грешно. Отборът, който бие първи, печели в 56% от случаите. Както щеше и да се случи след няколко минути. И двамата вратари се опитват да разконцентрират съперниците си – Менян с широко разперени ръце на границата на вратарското си поле, Коща с продължителен и сериозен поглед право в очите на французите.

При първите две дузпи на Франция изглежда така, сякаш вратарят на Португалия плонжира рано, което дава предимство на Дембеле и Фофана. Между тях изпълнява Роналдо. Пропуснал дузпа в продълженията срещу Словения, сега капитанът отново решава да бие първи, а не както в миналото – да чака до последната пета дузпа, която може да е победна за страната. През 2012 срещу Испания изобщо не се стигна до подобна дузпа. Роналдо тръгва към топката и почти спира преди да реши къде ще прати топката, успява да вкара, след като на лицето му се появява характерната през годината дори надменна усмивка.

Третият и четвъртият изпълнител за Франция бяха Жул Кунде и Брадли Баркола. Което си е направо риск от Дидие Дешан, Нито един от двамата не беше изпълнявал дузпа в живота си – независимо дали говорим за редовно време или за удари на определяне на победител след продъжелния. Кунде изпълни може би най-добрата дузпа за вечерта, Баркола също беше безупречен. Което не може да се твърди за Жоао Феликс.

Ясно е, че винаги трябва да има някой грешник, който ще пропусне и отборът му ще отпадне. За съжаление на нападателя – това снощи беше той. След дълъг период в кариерата, в който се луташе и не изглежда(ше) щастлив нито в Челси, нито в Барселона, сега Феликс наистина ще иска по-бързо да забрави този сезон, в края на който започна като титуляр в само един от последните 9 шампионатни мача на Барса. Пропуск.

Тео Ернандес е последен за „петлите“. Прекрасно изпълнение и още един полуфинал на голям турнир за Франция на Дидие Дешан. Мбапе спринтира без посока напред, за да се отдаде на танци. Скоро след тъжната прегръдка с Пепе Роналдо се отправя бавно към тунела.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки в планината Фуджи: Входна такса и ограничен брой туристи
Мерки в планината Фуджи: Входна такса и ограничен брой туристи
С колко вдигат пътните такси в Сърбия и от кога?
С колко вдигат пътните такси в Сърбия и от кога?