НОВИНИ

Путин: Китайският мирен план може да е основа за решение на кризата с Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:05, 21.03.2023 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин заяви, че китайският мирен план може да е основа за решение на кризата с Украйна, когато Киев и Западът са готови за това. Той е готов за възобновяване на мирните преговори.

Русия иска китайския бизнес да измести западните компании в Русия. И докато Си Дзинпин показа близост с Путин, в Киев пълна подкрепа за Украйна демонстрира Япония - основният съперник на Китай в Тихоокеанския регион. Премиерът Фумио Кишида пристигна за среща с Володимир Зеленски.

След официалните разговори между Путин и китайския президент Си Дзинпин руският държавен глава увери, че Москва е готова за възобновяване на мирните преговори с Киев възможно най-скоро. Путин изрази желание китайският бизнес да измести западните компании в Русия и съобщи, че Москва помага за изграждането на ядрени централи в Китай. Двамата лидери са обсъдили проекта за газопровод "Силата на Сибир-2", който предвижда доставка на 50 милиарда кубични метра газ за Китай.

Почти театрално посрещане на китайския президент в Кремъл. Си Дзинпин и Владимир Путин влязоха от различни врати в най-тържествената зала в Кремъл - Георгиевската. Двамата лидери минаха по червени пътеки, за да се срещнат по средата, на фона на огромни знамена. Последваха изпълнения на химните на Китай и Русия.

Последваха разговори - първо в тесен, след това и в широк формат. За Путин мирният план на Китай отговаря на разбиранията на Москва за регулиране на конфликта. А Си увери, че Китай е от вярната страна на историята по отношение на конфликта.

"Предполагаме, че много от точките, залегнали в мирния план на Китай, са в съответствие с руския подход и могат да послужат като основа за мирното регулиране, когато за това бъдат готови Западът и Киев. Но засега не виждаме такава готовност от тяхна страна", заяви руският президент Владимир Путин.

"Нашият мирен план за Украйна се ръководи от принципите на Хартата на ООН. Китай има неутрална позиция за украинската криза. Ние сме за мир и за диалог", допълни китайският президент Си Дзинпин.

Когато газопроводът "Силата на Сибир 2" бъде готов към Китай годишно ще пътуват 50 милиона кубични метра руски газ - това беше акцентът от енергийните теми, които коментираха двамата лидери.

"През 2022 година Русия почти един път и половина е увеличила доставките на газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир". И освен това "Газпром" отговори на желанията на китайските колеги и изпълняваше допълнителни доставки извън договорените количества. Това безусловно показва нашата компания като отговорен доставчик и надежден партньор. Както и реализирането на инициативата на "Силата на Сибир 2" през територията на Монголия", добави Владимир Путин.

"Договорихме с президента Путин да започнем да планираме на най-високо ниво увеличаичване на търговията с енергия. Китайско-руските отношения показват здрава и устойчива динамика. Задълбочава се политическото доверие и се увеличават общите интереси, сближават се народите ни. Знам, че в Русия стремително се изпълняват националните цели за развитие до 2030 година. Предлагам да укрепваме координацията и взаимодействието за получаване на допълнителни резултати от практическото ни сътрудничество", заяви китайският президент Си Дзинпин.

Снимки: БГНЕС

"Ще напомня, че през декември миналата година, по време на видеоконферентния разговор с г-н Си Дзинпин, се разбрахме да помислим за нови цели на нашето сътрудничество. И за това посещение бяха подготвени два важни концептуални документа - съвместно заявление за всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, с които навлизаме в нова епоха. И план за развитие на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 година", допълни руският президент Владимир Путин.

С най-голям интерес се следи ситуацията около планирания газопровод "Силата на Сибир 2", с който износът към Европа трябва да се пренасочи на изток.

Въпросът е колко бързо може да стане това, тъй като в момента газопроводната мрежа на Русия за европейския пазар не е свързана с тази за азиатския. Енергетиката беше сред акцентите в разговора на Си с руския премиер Михаил Мишустин.

"Стратегически характер има и нашето енергийно сътрудничество, което обхваща газ, нефт, нефтени продукти, въглища, електроенергия, атомната енергия за мирни цели. Успешно се реализират мащабни енергийни проекти", заяви Михаил Мишустин, министър-председател на Русия.

Мишустин подчерта, че въпреки неблагоприятните международни фактори стокообменът между Москва и Пекин продължава да се увеличава. Си изрази радост от посещението си и покани Мишустин в Китай.

"Нека подчертая, че механизмът за редовни срещи между премиерите трябва да бъде възстановен бързо. Каня Ви да посетите Китай възможно най-скоро, за да можете да установите тесни връзки с новия министър-председател Ли Цян. Много съм доволен да се срещна с ваши колеги и членове на руското правителство", каза още президентът на Китай.

И двамата президенти определиха разговорите си като успешни, конструктивни и повече от приятелски. И докато Си Дзинпин беше в Москва японският премиер Фумио Кишида изненадващо посети Киев, за да засвидетелства подкрепата си за Украйна.

Токио ще помогне на Киев с хуманитарна помощ и за възстановяването след войната. Кишида посети и градчето Буча, в което се предполага, че руснаците са извършили военни престъпления.

Според анализатори посещенията на лидерите на двете държави, които се приемат за регионални съперници в столиците, които воюват от двете страни на фронта, е показателно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срази Берое и е полуфиналист в турнира за Купата на България по баскетбол
Левски срази Берое и е полуфиналист в турнира за Купата на България по баскетбол
В Хебър са доволни от представянето на младите си волейболисти
В Хебър са доволни от представянето на младите си волейболисти