НОВИНИ

Радан Кънев: Няма обвързване на Плана за възстановяване с позицията ни за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 10.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Слушай новината

Обвързването на плана за възстановяване с дипломатическата криза с Република Северна Македония е абсурд, такова нещо не може да има. Планът е обвързан с върховенството на закона и състоянието на българското правосъдие. Това коментира в студиото на "Денят започва" евродепутатът Радан Кънев.

"Нека да гледаме къде е реалният проблем, защото без реформа в правосъдието, пари по Плана за възстановяване няма да има", каза Радан Кънев.

Колкото до двустранните ни отношения с Република Северна Македония, Кънев заяви:

"Тук не става дума за отстъпки от едната или другата страна. Става дума за намиране на общо решение. България има ясен консенсус, че не можем да търпим тази враждебна антибългарска кампания от държава, която преговаря с нас за членство в ЕС", поясни Кънев.

Пеканов: ЕК има два големи въпроса по Плана за възстановяване - за енергетиката и върховенството на закона

Той допълни, че 25 европейски държави вече инвестират пари от Плановете за възстановяване, а нашият още не е одобрен. Препоръките на ЕК

"Препоръките на ЕК, заради които планът е върнат и очевидно и финансирането ще се забави са в две посоки - по отношение на декарбонизацията на българската енергетика, т.е. осъществяването на енергийния преход от въглищна към чиста енергия, от скъпа към евтина и независима енергия, и вечната тема за съдебната реформа", каза Радан Кънев.

Според него две български правителства най-малкото досега - редовно и служебно, се опитват да не видят необходимите решения в българската енергетика. Той подчерта необходимостта от ускоряването на поетапното изваждане от експлоатация на въглищата. Според него страната ни има нужда от "сериозно правителство, което познава проблемите, и да преговаря с ЕК, за да направи ясен график за декарбонизацията на нашата енергетика".

"Ние имаме нужда от правителство, което не просто да ни помогне да преплуваме реката през зимата. На нас ни трябва стабилно и смело правителство, което да гледа напред към бъдещето, защото там има много сериозни заплахи, но и възможности", коментира още Радев.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи задържаха фалшиви парфюми
Полицаи задържаха фалшиви парфюми
Везенков и Олимпиакос отстъпиха на Цървена звезда в оспорван мач
Везенков и Олимпиакос отстъпиха на Цървена звезда в оспорван мач